Ljubljanska borza brez kompasa

Delnice Pivovarne Laško so od začetka leta zrasle za 513 odstotkov.

Objavljeno
13. oktober 2014 13.46
Vesna Vitez, upravljavka premoženja, Abanka Vipa
Vesna Vitez, upravljavka premoženja, Abanka Vipa
Če svetovne trge pretresajo protesti v Hongkongu, slabše napovedi rasti za evropsko gospodarstvo ali pa politična nestabilnost na Bližnjem vzhodu, se slovenski trg z vsem tem dogajanjem ne obremenjuje preveč. Slovenski vlagatelji so prepričani v uspeh privatizacijskih zgodb in tako tečaje delnic še vedno potiskajo navzgor.

Delniški indeks SBITOP v zadnjih nekaj dneh ni utrpel večjih sprememb, vendar se z vrednostjo okoli 840 indeksnih točk kljub temu nahaja več kot 27 odstotkov nad vrednostmi ob koncu preteklega leta. Dinamika rasti je pri določenih slovenskih delnicah, kot so Pivovarna Laško, Cinkarna Celje, Aerodrom Ljubljana, Petrol in Gorenje, bistveno močnejša, vendar si običajno povprečni vlagatelj zaradi manjšega tveganja premoženje razprši na več delnic, ki imajo skupno nižji donos, kot če bi stavili na enega samega zmagovalca (ali poraženca).

Vse od uspešnega konca prodajnega postopka družbe Mercator hrvaškemu Agrokorju je rast delnice Pivovarne Laško poskočila v šesto prestavo. V primerjavi s tečajem ob koncu leta je delnica zdaj vredna več kot petkrat več. Če je znašal njen tečaj še pred devetimi meseci okoli štiri evre, je bila pretekli teden delnica vredna že skoraj 25 evrov.

Družba se v zadnjem obdobju uspešno razdolžuje, saj je s prodajo svojega 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju družba prejela 75,5 milijona evrov, priliv iz realizacije prodaje družbe Birra Peja pa je znašal še 14,75 milijona evrov. Neto finančnega dolga družbe je ob polletju 2014 še 225 milijona evrov, kar je občutno nižje od 454 milijonov leta 2009. S prodajami naložb pa družba postaja tudi vse bolj zanimiva za investitorje, saj se odmika od holdinške strukture in ostaja le primarna dejavnost.