Logisti o preskrbnih verigah za večjo učinkovitost

Na kongresu bodo skupaj poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšnega logista potrebujemo.

Objavljeno
30. avgust 2013 15.06
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana – V Slovenskem logističnem združenju (SLZ) končujejo priprave na prvi mednarodni logistični kongres o preskrbnih verigah v znanosti in praksi, ki bo od 15. do 27. septembra v Portorožu.

Gonilni sili priprav za kongres sta predsednik logističnega združenja Igor Žula in direktor Logističnega centra BTC Janko Pirkovič. Pravita, da je skupina za pripravo kongresa končala že večino dela in da zdaj urejajo le še nekatere podrobnosti. Za organizacijo kongresa so se odločili, ker so prepričani, da logistika kot pomembna gospodarska panoga takšno strokovno srečanje nujno potrebuje. Ne nazadnje pa tudi zato, ker bo kongres odslej osrednji logistični dogodek v državi, ki je pod okriljem Slovenskega logističnega združenja združil nekaj prejšnjih podobnih, manjših srečanj.

S kongresom Slovensko logistično združenje, ki je bilo ustanovljeno na začetku leta in zdaj šteje že več kot 80 članov, do konca leta pa naj bi jih bilo že več kot sto, odpira vrata za boljše sodelovanje med gospodarstvom in stroko. Zato bosta na kongresu nastopila tudi rektorja ljubljanske in mariborske univerze dr. Radovan S. Pejovnik in dr. Danijel Rebolj ter dekanja fakultete za pomorstvo in promet dr. Elen Twrdy in dekan fakultete za logistiko dr. Bojan Rosi.

Učinkovita preskrbna veriga

Poleg nastopajočih iz Slovenije, na primer iz Luke Koper, Engrotuša, Mercatorja, Logističnega centra BTC, Kobal transporta, Adrie Mobila, Leka ter Združenja za transport pri GZS in Združenja prevoznikov pri OZS, bodo na kongresu govorili tudi predstavniki Evropskega logističnega združenja ELA, nemške akademije za trgovino in logistiko DAV, indijske fundacije za menedžment projektov in tehnologij, Univerze v Parmi, korejske fakultete za zračni promet in logistiko, Schenkerja, družbe Hungaria Motor in še nekateri drugi.

Rdeča nit letošnjega kongresa bodo preskrbne verige za večjo učinkovitost, in sicer od vzpostavitve učinkovite preskrbne verige, kakovosti v logistiki, logistiki razvojno-poslovnih omrežij do preskrbnih verig v trgovini in industriji s poudarkom na preskrbnih verigah v farmacevtski, tekstilni in avtomobilski industriji.

Organizirana bo tudi okrogla miza o sodelovanju fakultet in gospodarstva. Predstavniki gospodarstva bodo govorili o potrebah in pričakovanjih, predstavniki domačih in tujih izobraževalnih ustanov pa o zmožnostih in pričakovanju šolstva za zagotavljanje kakovostnih mladih kadrov. Skupaj bodo poskušali odgovoriti na vprašanje, kakšnega logista potrebujemo. Na kongresu bo udeležence pozdravil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, podelili pa bodo tudi dve priznanji. Eno za zelenega logista in drugega za najboljši razvojno-raziskovalni prispevek iz logistike.