Milijoni za pomoči v kmetijstvu že drugi teden

V prihodnjem tednu glavnina subvencijskih izplačil za preteklo leto. Upravičencem bo izplačanih okrog 75 milijonov evrov.

Objavljeno
17. januar 2013 11.05
Posodobljeno
17. januar 2013 11.05
Slovenija Selo pri Bledu 05.11.2012 - Poplave. Foto: Leon Vidic/Delo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana - Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) bo po najbolj svežih napovedih v prihodnjem tednu začela z izdajo in izplačili odločb za zbirne vloge neposrednih plačil v letu 2012.

Upravičencem bo izplačanih okrog 75 milijonov evrov. Agencija, ki je glavnino odločb za izravnalna plačila za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost izdala in izplačala že v letu 2012, bo po teh napovedih v januarju in februarju izdala in izplačala tudi glavnino odločb za neposredna plačila. Tako bo v prvem krogu upravičencem izplačanih okrog 75 milijonov evrov, naslednji sveženj odločb v vrednosti okrog 57 milijonov evrov bodo predvidoma izdali do 20. februarja.

Obenem pa je že tudi jasno, da bo okrog 1600 upravičencev zaradi sprememb davčne zakonodaje (zakona o dohodnini in zakona o davčnem postopku) izplačila prejelo nekoliko kasneje. Zaradi sprememb omenjenih predpisov agencija namreč ne razpolaga z vsemi potrebnimi podatk za obračun in izdajo odločb za neposredna plačila omenjenim upravičencem. Kot navajajo, bo podatke o davčnem in rezidentskem statusu omenjenih 1600 upravičencev agenciji posredovala Davčna uprava Slovenije (Durs), ki pa ustreznih podatkov ne more zagotoviti pred koncem januarja 2013. »Agencija podatke o davčnih statusih potrebuje za pravilen obračun odločb v zvezi z akontacijo dohodnine, z obračunom pa bo začela takoj, ko bodo podatki na voljo,« zagotavljajo z AKTRP.

Agencija je z redno izdajo odločb za zahtevke zbirne vloge 2012 sicer začela že oktobra lani, ko je izdala odločbe za izplačilo zahtevkov za izravnalna plačila za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD). Do konca leta so tako izdali in izplačali glavnino odločb za OMD, in sicer v skupni vrednosti 41,7 milijonov evrov. Izdaja
odločb za kmetijsko okoljske podukrepe (KOP) bo, kot pravijo, potekala v podobnih terminih kot v preteklih letih, torej od aprila do konca junija 2013. Izdaje odločb za govedo, ki je običajno potekala v aprilu in maju, pa letos ne bo več, saj so bile lani posebne premije za bike in vole prvič (kot dodatek na plačilne pravice) vključene v shemo enotnega plačila, zato bodo zneski upoštevani že v odločbi za neposredna plačila.