Mladi iz 35 držav v Sloveniji iščejo rešitve za prihodnost

V Sloveniji ustanovljena inovacijska platforma za globalno aktiviranje mladih, letos prvič poteka v treh slovenskih mestih.

Objavljeno
24. september 2013 19.13
lvu/ANDREJA KODRIN
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Te dni Slovenija v okviru Challenge:Future Summit 2013 gosti osemdeset mladih talentov iz 35 držav z inovativnimi zamislimi, izjemno energijo in izkušnjami. Svetovni forum v podjetniški in trajnostni razvoj usmerjenih mladih je tokrat že tretjič organiziran v Sloveniji, a prvič v treh različnih mestih: v Mariboru, Ljubljani in na Bledu. Tako so se danes mudili na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in med drugim iskali rešitve za Slovenijo.

Priložnosti vzhodne Evrope

Slovenija je tako kot ostale vzhodnoevropske države ujeta med razvitim zahodom in stroškovno učinkovitejšim Vzhodom, zato mora poiskati svoje prednosti. Raziskava ATKearneya, ki so jo opravili med mladimi iz vzhodne Evrope, je pokazala, da jih več kot 60 odstotkov meni, da tu ni dovolj poklicnih izzivov zanje, a jih kljub temu kar 70 odstotkov pravi, da se stvari spreminjajo na bolje. Tako se jih 74 odstotkov čez deset let vidi zaposlene v vzhodni Evropi. Poklici, ki bi jih najraje opravljali, so v raziskavah in razvoju, projektnem menedžmentu, menedžmentu in sektorju IT. To nakazuje, da si, kot njihovi vrstniki drugod po svetu, želijo bolj dinamične oblike zaposlitve. Najmanj pa si želijo delati v prodaji in HRM.

Panoge, ki bi jih po njihovo država morala bolj spodbujati, so energetika, turizem, tehnologije in komunikacije, tiste, ki bodo po njihovo gonilna sila vzhodne evrope pa je poleg omenjenih še kmetijstvo. Med državami, kjer vidijo priložnosti so Rusija, Turčija, Poljska, Češka in Slovenija.

Jutri na Bledu

Jutri se bodo mladi na Bledu, kjer se začne vrh iniciative Združenih narodov za odgovorno managersko izobraževanje t. i. PRME Summit, pridružili menedžerjem. Zvečer pa bodo med štirimi finalnimi ekipami (tekmovalo je 338 ekip), ki prihajajo iz Bolgarije, Ukrajine, Črne gore ter Madžarske in Nizozemske, izbrali zmagovalca mednarodnega tekmovanja za mlade Challenge:Future. Mlade bosta ob tej priložnosti nagovorila dr. Ichak Adizes, eden izmed vodilnih svetovnih gurujev za vodenje sprememb in gostujoči predavatelj na IEDC, ter slovenski minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo.

Challenge:Future, ki jo je ustanovila Andreja Kodrin, je inovacijska platforma za globalno aktiviranje mladih, ki je s 35.000 registriranimi člani iz več kot 200 držav v samo štirih letih ustvarila globalno prepoznavno blagovno znamko, kar potrjujejo tudi nagrade v tujini. S sodobnimi spletnimi orodji in upravljanjem lastne globalne mreže v 81 državah je v letošnjem letu pritegnila k aktivnemu sodelovanju 10.150 študentov iz 963 fakultet in poslovnih šol.