Nadzorni svet Heliosa zahteva pojasnila o ozadju posla s Šukljetom

Do prihodnjega tedna pričakuje pojasnila, kakšno je ozadje nepremičninskega posla z nekdanjim notranjim ministrom.

Objavljeno
18. september 2013 14.03
Vanja Tekavec, gospodarstvo
Vanja Tekavec, gospodarstvo

Ljubljana - Nadzorni svet Heliosa bo od uprave Uroša Slavinca zahteval pojasnila, zakaj je Heliosova hčerinska družba Belinka Belles družbi nekdanjega notranjega ministra Boruta Šukljeta posodila 21,9 milijona evrov. Predsednik NS Heliosa Samo Mirnik trdi, da za posel ni vedel: »Za nadzorni svet je nepremičninski posel z Borutom Šukljetom presenečenje,« je poudaril Mirnik.

Samo Mirnik se o nepremičninskem poslu z Borutom Šukljetom danes ni želel izjasnjevati. Kot pravi, o 22 milijonov evrov vrednem posojilu nima nobenih informacij, zato ga tudi ne more komentirati ali ocenjevati morebitnih tveganj za Helios.

»Od uprave smo zahtevali pisna pojasnila o ozadju posla in o njegovi ekonomski logiki. Pričakujemo jih prihodnji teden. Na podlagi pojasnil si bomo ustvarili mnenje in potem ukrepali skladno z vsemi našimi pristojnostmi,« je poudaril Mirnik.

Spomnimo: časnik Dnevnik je te dni razkril, v Heliosu pa niso zanikali, da je Heliosova hčerinska družba Belinka Belles lani družbi Propria v lasti Boruta Šukljeta odobrila za skoraj 22 milijonov evrov posojil. Nekdanji veleposlanik v Srbiji je denar potreboval za nepremičninski projekt v Beogradu, ki ga je danes časovno razčlenil časnik Finance.

Če povzamemo: Borut Šuklje je leta 2009 v Beogradu kupil sedem hektarjev veliko zemljišče, na katerem je nekoč stal kompleks nekdanjega srbskega premaznika Dugo. Lastnik zemljišča je bil pravzaprav Helios, saj je njegova hčerinska družba Belinka leta 2004 kupila Dugo, njeno proizvodnjo pa preselila v Heliosovo tovarno v Gornji Milanovac. Šuklje je želel lokacijo pripraviti za stanovanjsko gradnjo in jo prodati novemu kupcu in se je v ta namen pri NLB zadolžil za 21,9 milijona evrov. Ker kupca ni bilo, je banka zahtevala vračilo denarja, zatem pa je Šukljetu na pomoč znova priskočil Helios oziroma njegova družba Belinka Belles, ki je Šukljetovim družbam posodila posodila 21,9 milijona evrov. To posojilo naj bi bilo zavarovano tudi z zemljiščem v Beogradu, je poročal časnik.

Samo Mirnik ne ve, ali se je posel, v katerega je Helios s prodajo nepremičnine vstopil leta 2009, odvijal tudi v času aktualnega nadzornega sveta. Ta je prevzel vajeti v Heliosu poleti 2012, po pisanju časnika Finance pa je Helios oddobril posojilo Šukljetovi družbi Propria konec lanskega leta, torej tudi v času, ko je aktualni nadzorni svet že bedel nad upravo.

Mirnik: »Nadzorni svet ne ve, da ta posel obstaja. Po informacijah, ki so na voljo nadzornemu svetu, tovrstnih poslov ni bilo. Podatke o tem sem pridobil iz medijev.«

Pojasnila uprave Heliosa pričakuje NS prihodnji teden, na vprašanje, kako bodo nadzorniki ukrepali, če bi se izkazalo, da je bil posel za domžalskega premaznika škodljiv, pa je odgovoril: »Najprej je treba ugotoviti, ali je bil Helios oškodovan in potem bomo videli, ali lahko to saniramo ali minimaliziramo škodo. Nadzorni svet bo zavaroval delničarje in vrednost družbe,« je poudaril.

Mirnika sicer ne skrbi, da bi nepremičninski posel, ki ne sodi v osnovno dejavnostjo domžalskega premaznika, zamajal ali zavlekel prodajni postopek Heliosa, za katerega se zanima avstrijska družba Ring International.