Napredek v pogajanjih z Vietnamom

Končali deveti krog pogajanj o sprostitvi trgovine ter pravilih pri vlaganjih in javnem naročanju.

Objavljeno
02. oktober 2014 15.55
VIETNAM-ECONOMY/INFLATION
L. Đ., gospodarstvo
L. Đ., gospodarstvo
Ljubljana − V Danangu se je končal deveti krog pogajanj o sprostitvi trgovine med EU in Vietnamom, v katerem so pogajalci dosegli precejšen napredek.

Pogajanja o poglavju trgovina in trajnostni razvoj so skoraj končali, glede dinamike odpravljanja carin za industrijske izdelke in kmetijske proizvode, liberalizacije storitev in pravil pri investiranju pa so jih pospešili.

Sicer se pogajajo tudi o odpravi oziroma zmanjšanju necarinskih ovir, zaščiti blaga z geografskim poreklom in o javnih naročilih.

Ker je bil v tem krogu narejen precejšen napredek, so se pogajalci dogovorili, da bo deseti krog pogajanj predvidoma še ta mesec.

Naj spomnimo, da sta se EU in Vietnam dogovorila za začetek pogajanj o sprostitvi trgovine že junija 2012 in že takrat so se dogovorili, da se ne bodo pogajali le o klasičnem prostotrgovinskem sporazumu, marveč o dokumentu, ki bo postavil pravila igre tudi na področjih tujih vlaganjih in javnih naročil.

EU je namreč na šestem mestu lestvice najpomembnejših tujih vlagateljic v Vietnamu.

Medsebojne trgovine je bilo lani za dobrih 27 milijard evrov in v njej ima Unija velik primanjkljaj. Lani so namreč podjetja iz EU na vietnamski trg prodala za 5,8 milijarde evrov blaga, uvozila pa so ga od tam za 21,3 milijarde.

Največji delež v evropskem izvozu v Vietnam imajo električni stroji in aparati, zračna plovila, vozila, farmacevtski izdelki in proizvodi iz jekla. V evropskem uvozu iz te države pa imajo največji delež telefoni, elektronika, obutev, tekstil in oblačila, kava, riž ter morski sadeži.