Naši gospodarstveniki na obisku v ruski regiji Jaroslavelj

Udeležbo na investicijsko-poslovnem forumu je že potrdilo sto ruskih podjetij.

Objavljeno
22. september 2014 15.49
SLOVENIJA,MENGES,23.02.2010.Odprtje novega proizvodnega obrata za modificirane proteine (POMP) Sandozove biofarmacevtike v Leku, ki se ga je udeležil tudi minister za zdravje Borut Miklavčič.Na sliki:proizvodnja.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana – Delegacija slovenskih gospodarstvenikov, v kateri je 31 predstavnikov 23 podjetij, je danes začela dvodnevni obisk v ruski regiji Jaroslavelj.

Danes bodo slovenski poslovneži obiskali več podjetij, ki se ukvarjajo z gradbeništvom, elektroniko, proizvodnjo farmacevtskih izdelkov in telekomunikacijami.

Jutri pa bo slovensko-ruski poslovno-investicijski forum, na katerem je svojo udeležbo že potrdilo sto ruskih podjetij iz različnih sektorjev, so sporočili iz javne agencije Spirit, ki je delegacijo v Jaroslavelj organizirala.

Na forumu bodo tudi individualni pogovori slovenskih in ruskih poslovnežev.

Poslovneži iz ducata dejavnosti

V slovenski delegaciji so predstavniki podjetij iz različnih gospodarskih panog, in sicer proizvodnje strojne opreme, prikolic, elektroindustrije in elektronike, kovinsko-predelovalne industrije, gradbeništva (proizvodnje plastike, stavbnega pohištva, opreme za kuhinje, proizvodnje in montaže ograj, nizke, visoke in vodne gradnje, eko gradnje), gradbenega inženiringa (projektna dokumentacija in analize: statika, seizmološke ipd.), informacijsko-komunikacijske tehnologije, inženiringa in marketinških storitev, pravnega svetovanja in zastopanja ter turizma. In gostiteljem bodo predstavili tudi naložbene priložnosti v slovenskem gospodarstvu.

Najboljše priložnosti za posle

Regija Jaroslavelj je za naše gospodarstvenike zelo zanimiva, nekatera naša podjetja (denimo Riko in Letrika) tam niso novinci, še zlasti dobre priložnosti za nove posle so na naslednjih področjih: javna infrastruktura, predvsem gradbeništvo, gradbeni inženiring in lesnopohištvena industrija; telekomunikacije in informacijsko-komunikacijske tehnologije; kovinskopredelovalna industrija; avtomobilska industrija; farmacevtska industrija in medicina; živilska industrija in turizem.

 Veliko priložnost za slovenska podjetja predstavlja tudi jaroslaveljski farmacevtski grozd v okviru strategije Pharma 2020.

Zelo izobražen kader

Jaroslaveljska regija ima malo manj kot 1,3 milijona prebivalcev, več kot polovica aktivnega prebivalstva pa ima visoko ali višjo izobrazbo; po bonitetni oceni Svetovne banke je ta regija na osmem mestu v Ruski federaciji.

Slovenski gospodarstveniki vidijo dobre priložnosti za posle v tej regiji tudi zato, ker se tam namenja veliko pozornost razvoju znanosti in visokih tehnologij, investicijsko okolje pa je dobro, saj so pogoji za poslovanje privlačni tudi za tuje naložbenike; tam imajo svoja podjetja Komatsu, General Electric, Takeda, Cadila in druge transnacionalke.

Odpirajo industrijske parke, investitorjem ponujajo tudi številne spodbude, poskrbijo za hitro pridobivanje potrebnih soglasij in dovoljenj, jim dajo subvencije iz regionalnega proračuna in priznajo davčne olajšave (za strateške investicijske projekte od sedem do devet let).

Uspešni grozdi

Imajo tudi nekaj zelo uspešnih grozdov, in sicer za strojegradnje in proizvajalce avtomobilskih delov, farmacevtski grozd in turistični grozd.

Sicer pa je v regiji Jaroslavelj 4000 podjetij (med njimi je kar 2365 velikih in srednje velikih), ki delujejo v industriji, ki je vodilna dejavnost v regiji.

Intenzivno se razvijajo še zlasti visokotehnološka strojegradnja, naftno-kemični kompleks (regija ima, denimo, 12-odstotni delež v ruski proizvodnji barv in lakov) in farmacija.