Nemško gospodarstvo v vzponu

V münchenskem inštitutu IFO poudarjajo, da se optimizem nemških direktorjev krepi že četrti mesec zapored.

Objavljeno
27. avgust 2013 16.47
*reu* GERMANY/
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin – Nemško gospodarstvo nadaljuje svoj zmagoviti vzpon, po navedbah münchenskega inštituta IFO poudarjajo v sedem tisoč podjetjih. Razpoloženje se je izboljšalo tudi avgusta in se bo, verjamejo ekonomisti, izboljševalo še naprej, če ne bo večjih težav v hitrorazvijajočih se državah, kot so Indija, Kitajska ali Brazilija.

V direktorskih nadstropjih nemških podjetij so optimistični že četrti mesec zapovrstjo, Ifov indeks se je avgusta povzpel na 107,5 točke in s tem na najvišjo letošnjo vrednost. »Nemško gospodarstvo je vključilo v višjo prestavo,« je povedal vodja oddelka za konjunkturne raziskave Ifo Kai Carstensen.

Podjetja so bila zadnjič pesimistična januarja, po štirih optimističnih ocenah pa strokovnjaki zdaj že govorijo o trendu. Le slab mesec pred parlamentarnimi volitvami optimistični gospodarski položaj seveda prinaša največ točk kanclerki Angeli Merkel, ki nastopa tudi s predvolilnim geslom, da je nemško gospodarstvo močno. Za vsak primer, če bi evrska kriza spet opletla s svojim repom, je njen finančni minister Wolfgang Schäuble pravkar govoril o morebitnem novem programu za grške dolgove, a dokler gre Nemčiji dobro, težave v drugih delih skupne valute vladi v Berlinu ne škodujejo.

Medtem ko je v Grčiji in drugje slišati obtožbe, da je Nemčija največja dobičkarica skupne evropske valute, večina Nemcev verjame, da so sami prej opravili domačo nalogo klestenja državne potrošnje in spodbujanja gospodarske rasti. To že vse od izbruha evrske krize pričakujejo tudi od preveč zadolženih držav evrskega območja.

Vsaj za zdaj je videti, da se bo mukotrpna evrska pot počasi izplačala: v minulih dneh niso poročali le o okrevanju v Nemčiji, ampak tudi v drugih delih Evrope.

»Okrevanje v drugem četrtletju je prepričalo, poldrugo leto evropske recesije je mimo,« je časopisu Handelsblatt povedal prvi ekonomist finančne ustanove KfW Jörg Zeuner. Če se bo evropsko okrevanje nadaljevalo, Zeuner Nemčiji za prihodnje leto napoveduje dvoodstotno gospodarsko rast.

Nekateri drugi ekonomisti pa so previdnejši tudi zaradi vse večjih gospodarskih težav v doslej hitro razvijajočih se državah, kot Indija ali Brazilija.