NLB: Medja ostaja na položaju

Janko Medja se je po petkovih preiskavah NPU izločil iz vseh poslovnih odločitev, povezanih z Agrokorjem in Mercatorjem.

Objavljeno
21. september 2013 10.36
Mercator
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ljubljana - Nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB) so zaključili sejo, na kateri so razpravljali o petkovih preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) glede domnevne zlorabe notranjih informacij, neuradno povezanih s prodajo Mercatorja, v okviru katerih naj bi bil pridržan tudi prvi mož največje slovenske banke Janko Medja.

Medja ostaja

Nadzorni svet NLB je na današnji seji sprejel sklep, da bo v najkrajšem možnem času ocenil primernost predsednika nadzornega sveta Franceta Arharja in predsednika uprave Janka Medje. Prav tako se je Medja odločil, da se bo takoj izločil iz vseh poslovnih odločitev glede poslov, povezanih z Agrokorjem in Mercatorjem. »Uprava NLB v nespremenjeni sestavi in z nespremenjenimi pooblastili nadaljuje svoje delo,« so nam še sporočili iz NLB.

Spletne Finance so sicer poročale, da se je razprava na seji nadzornega sveta nepričakovano zaostrila. Kot so poročali, pred sejo ni bilo pričakovati niti debate o odploklicu Medje, nato pa je podpredsednik nadzornega sveta Gorazd Podbevšek, ki je sejo sklical, sprožil razpravo tudi o tej temi. Arhar se, čeprav je nastopil kot priča v petkovi preiskavi, ni izločil iz odločanja.

NPU je v petek izvedel več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze glede domnevne zlorabe notranje informacije, ki je vplivala na ceno vrednostnega papirja. Šlo naj bi za zlorabo informacij s strani Medje, tedaj člana uprave Unicredit banke Slovenija, in sicer pri nakupu delnic Mercatorja.

»Vsak sum od domnevnih nepravilnostih je brez osnove«

Medja je petek zvečer sporočil, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove. »To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij. Stranke NLB in vsa slovenska javnost lahko mirno spi. NLB vodi strokovna in poštena uprava in nas edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno inštitucijo,« je pojasnil Medja.

V javnosti že krožijo ugibanja, ali bo Medja ostal na svojem položaju. Prvi nadzornik NLB France Arhar, ki so ga kot nekdanjega predsednika uprave Unicredit banke Slovenija v petek prav tako obiskali kriminalisti, je v pogovoru za petkov Studio ob 17ih dejal, da se bodo nadzorniki seznanili z dejstvi, nato pa v zvezi s tem sprejeli mnenje ali odločitev.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ob robu izredne seje DZ, ki je potekala na temo reševanja zasebnih bank, v petek dejal, da bo regulator počakal na izsledke preiskave. »Ugotoviti moramo, za kaj gre in ko bomo vedeli, kakšne so obtožbe in kako poteka preiskovalni postopek, bo Banka Slovenija lahko dala odgovor.«

Finančni minister Uroš Čufer pa je v DZ po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal, da je morebitna razrešitev Medje v pristojnosti nadzornega sveta. »Mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili in bomo videli, kaj bo,« je dejal.