NLB ni več največja na Balkanu

Deloitte je objavil lestvico največjih 500 podjetij ter največjih 50 bank in zavarovalnic v srednji Evropi.

Objavljeno
04. september 2013 17.51
EUROBASKET - Razstava dresov reprezentanc udeleženk
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana –Največja slovenska banka NLB je na lestvici največjih 50 bank v Srednji Evropi, ki jo je objavila družba Deloitte, izgubila štiri mesta, s čimer je izpadla iz deseterice največjih bank v regiji. Med desetimi največjimi zavarovalnicami v tem delu Evrope ostaja Zavarovalnica Triglav.

Deloitte je analiziral podjetja, banke in zavarovalnice iz 17 držav, in sicer Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Makedonije, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Največja banka v regiji je glede na sredstva poljska PKO, sledita pa češka ČSOB in še ena poljska banka Bank Pekao. Vse banke v prvi deseterici – razen romunska BCR – so lani rasle in poslovale z dobičkom. Sredstva NLB so se lani glede na leto prej znižala za 13 odstotkov na 14,3 milijarde evrov. S tem je NLB nazadovala za štiri mesta in je tako 13. največja banka v regiji. To pomeni, da je NLB izgubila primat tudi na področju nekdanje Jugoslavije, saj je Zagrebačka banka s 16 milijardami evrov sredstev deseta največja banka med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem.

Največja zavarovalnica v regiji je poljska PZU, med petdeseterico največjih pa najdemo pet slovenskih zavarovalnic. Na sedmem mestu je Zavarovalnica Triglav z 936 milijoni evrov skupne obračunane premije. Med 50 največjimi zavarovalnicami v analiziranih državah so še Adriatic Slovenica (28. mesto), Vzajemna (29. mesto), prvič na lestvici je Sava Re (30. mesto) in Zavarovalnica Maribor (33. mesto). Sava Re pa z letošnjim nakupom Zavarovalnice Maribor postaja resen igralec v tej regiji, je dejal direktor poslovnega svetovanja za Slovenijo, Hrvaško in BiH v Deloittu Mitja Kumar. Skupaj s premijo Zavarovalnice Maribor bi Sava Re lani bila s 535 milijoni evrov obračunane premije deseta največja zavarovalnica v regiji.

Na lestvici 500 največjih podjetij v Srednji Evropi je 17 slovenskih družb, najvišje na 32. mestu je skupina Petrol. Sledijo skupina Mercator (44. mesto), skupina HSE (85. mesto), skupina Gen-I (112. mesto), Poslovni sistemi Mercator (125. mesto), skupina Gorenje (151. mesto), skupina Krka (169. mesto),  Revoz (232. mesto), skupina GEN Energija (267. mesto),  skupina Telekom Slovenije (280. mesto), OMV Slovenija (282. mesto),  SIJ (307. mesto), Spar Slovenija (310. mesto), Tuš Holding (316. mesto), skupina Lek (379. mesto), ACH (407. mesto), Engrotuš (416. mesto) in Elektro Energija (494. mesto).  

Največje podjetje v regiji pa je poljski naftni koncern Orlen z veè kot 28 milijardami evrov prihodkov od prodaje, sledita pa ji madžarska naftna družba MOL in èeški proizvajalec avtomobilov Škoda.

Podobno lestvico (z nekoliko drugačno metodologijo) je pripravila tudi družba Coface, o kateri smo prav tako poročali.