O novostih in standardih v avtomobilski industriji

Za dobavitelje avtomobilski industriji o implementaciji standardov kakovosti v avtomobilski industriji AQUA.

Objavljeno
24. september 2014 15.29
iza_renault
L. Đ., gospodarstvo
L. Đ., gospodarstvo
Ljubljana – Slovenski avtomobilski grozd (ACS) bo prihodnji teden (od 30. septembra do 2. oktobra) organiziral tridnevno modularno izobraževanje, na katerem bodo dobavitelji avtomobilski industriji pridobili potrebna znanja za uspešno integracijo različnih standardov kakovosti v svoje izdelke.

Kot pravijo v avtomobilskem grozdu, je zanimanje slovenskih podjetij za izobraževanje veliko, saj so tovrstna znanja ključna za uspešno vključevanje v razvojne projekte v avtomobilski mehatroniki.

Slovenski avtomobilski grozd ACS je partner v projektu AQUA (Knowledge Alliance for Training Quality and Excellence in Automotive), enem od le štirih pilotnih projektov, izbranih v letu 2012, v okviru programa evropske komisije Erasmus+.

Glavni cilj projekta je razvoj kompaktnega izobraževanja, ki integrira različne standarde kakovosti v avtomobilski industriji (Automotive SPICE®, ISO 262626 in Sig Sigma).

Že 70 odstotkov elektronike

Kot poudarja eden izmed predavateljev na izobraževanju Damjan Ekert iz ISCN, mehatronski sistemi v avtomobilski industriji vse pogosteje nadomeščajo mehanske oziroma hidravlične sisteme. Zdaj elektronika in programska oprema nadzirata že približno 70 odstotkov vseh funkcij sodobnega avtomobila, nekatere študije pa napovedujejo, da se bo ta delež v prihodnosti povečal za 90 in več odstotkov.

Zato proizvajalci motornih vozil v postopku ocenjevanja in izbire dobaviteljev že predvidevajo določitev pogodbenih zahtev, vezanih na kakovost opreme dobavitelja ter zmogljivost dobavitelja programske opreme, tako pred izvedbo naročila kot po njej.

V okviru obsežne pobude interesne skupine SPICE User Group in Procurement Forum so skupaj z glavnimi proizvajalci motornih vozil izdali pobudo Automotive SPICE®, da razvijejo skupni okvir za ocenjevanje dobaviteljev v avtomobilski industriji. Rezultat je objava ocenjevalnega procesnega modela Automotive SPICE® skupaj s pripadajočim procesno-referenčnim modelom, ki temelji na standardu ISO / IEC 15504-5:2006.

Mednarodni standardi in normativi za razvoj kakovosti (Automotive SPICE ®, ISO / IEC 15504), funkcionalne varnosti (ISO 26262, IEC 61508) in Lean Six Sigma (proizvodnja in kakovosti procesa) so tako postali hrbtenica avtomobilske in dobaviteljske industrije. Dobavitelji, tudi mali in srednje veliki, ki želijo uspeti na tem področju, morajo vse te standarde implementirati.

Celovita ponudba

Na trgu je sicer že vrsta tečajev za posamezne standarde, manjka pa izobraževanje, ki bi ponudilo celovit in integriran pogled na vse omenjene standarde.

Zato so se v projektu AQUA lotili tega izziva in izdelali modularno izobraževanje po smernicah ECQA, ki ga letos izvajajo v Nemčiji, na Češkem, Nizozemskem, v Avstriji in Sloveniji.

Zanimanja slovenskih podjetij za izobraževanje je veliko, saj so tovrstna znanja ključna za uspešno vključevanje v razvojne projekte v avtomobilski mehatroniki, menijo v ACS.

Štiri petine v izvoz

Mimogrede, slovenski proizvajalci delov avtomobilski industriji 80 odstotkov svoje proizvodnje prodajo tujim kupcem. In sicer gre od tega 40 odstotkov v Nemčijo, 21 odstotkov v Francijo, osem odstotkov v Italijo, šest odstotkov v Veliko Britanijo in enak delež tudi v Avstrijo ter štirje odstotki v Španijo.

In ker se sproti prilagajajo novim trendom v avtomobilski industriji, je že približno 30 odstotkov proizvodnje slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji z eno besedo zelene. Njihovi proizvodi pa se seveda ne vgrajujejo le evropske znamke avtomobilov, marveč tudi v druge, saj je avtomobilska industrija ena najbolj globaliziranih.