Pitna voda naj bo kot javno dobro tudi v ustavi

Parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje na sejmu AGRA pripravil javno predstavitev mnenj o zagotavljanju in zavarovanju pravice do pitne vode.

Objavljeno
27. avgust 2013 17.27
iza ljubljanica
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornja Radgona - Čeprav je evropska komisija oskrbo s pitno vodo po pravem viharju, ki se je dvignil v evropski javnosti, umaknila iz predloga direktive o koncesijah, nevarnost, da bodo to dejavnost postopoma prevzele multinacionalke, ostaja. Zato mora Slovenija poskrbeti za to, da voda ostane vsem dostopno javno dobro, bi lahko na kratko povzeli mnenja, javno predstavljena včeraj na sejmu Agra.

Takšno je tudi uradno stališče ministrstva za kmetijstvo in okolje, ki ga je na javni predstavitvi mnenj, ki ga je pripravil parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, včeraj predstavil minister Dejan Židan.

»Zame je voda javna dobrina vse od vira pa do takrat, ko jo natočimo v kozarec,« je dejal in naštel slabe izkušnje z dražjo in manj kakovostno vodo v državah, kjer so oskrbo s pitno vodo že predale v roke zasebnih multinacionalk, katerih cilj je le ustvarjanje profita.

Prisotnim poslancem je predlagal tudi, da podprejo njihovo stališče, da je treba v naslednjem obdobju 2014-2020 prednost pri porabi evropskih kohezijskih sredstev dati prav vlaganjem v sisteme za oskrbo s pitno vodo.

Čeprav je pri nas videti, da je zato, ker voda še vedno velja za javno dobrino, vse v redu, je to le videz, je dejal Brane Golubovič. »V Evropi se začenja boj za vodo in sprejeti moramo ukrepe, ki bodo to javno dobro še bolj zavarovali pred interesi kapitala,« je dejal.

To je smiselno storiti tudi s spremembo slovenske ustave, se je s predlagatelji strinjal nekdanji ustavni sodnik dr. Lojze Ude. Po njegovem namreč ustvarjanje profita s posredovanjem vode uporabnikom ni legitimno početje, zato bi morali v ustavo poleg tega, da je voda javno dobro, zapisati določneje, da je vodne vire za oskrbo ljudi mogoče upravljati edino v obliki javne službe.