Plače so se najbolj znižale v kulturi, zvišale pa v oskrbi z elektriko

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo zaposlenih pri fizičnih osebah so v drugem letošnjem četrtletju imeli zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer 848 evrov.

Objavljeno
26. september 2014 13.17
cmaj*denar
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana - Povprečna mesečna bruto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, je bila v drugem letošnjem četrtletju 907 evrov, njihova povprečna mesečna neto plača pa 639 evrov. Tako bruto kot tudi neto plača sta bili takšni kot v prvem četrtletju. Realno sta bila oba zneska povprečne mesečne plače nižja za 1,5 odstotka, so sporočili iz Statističnega urada RS (Surs).

Skoraj enake povprečne bruto in neto plače so bile tudi v prvi polovici leta, to je 907 evrov bruto in 639 neto. Razlika je bila le nekaj deset centov.

Povprečna mesečna bruto plača oseb, zaposlenih pri registriranih fizičnih osebah, se je v drugem četrtletju letos glede na prejšnje četrtletje najopazneje znižala v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, in sicer za 7,5 odstotka. Te osebe so prejele tudi najnižjo povprečno mesečno neto plačo. Ta je bila 485 evrov. Opazneje, za 2,7 odstotka se je znižala povprečna mesečna bruto plača tudi zaposlenim v rudarstvu in finančnih in zavarovalniških dejavnostih , za 2,2 odstotka pa zaposlenim v dejavnosti poslovanje z nepremičninami.

Zvišanje povprečne mesečne bruto plače je bilo opaznejše v oskrbi z električno energijo, plinom in paro, in sicer za dva odstotka, v prometu in skladiščenju za 1,5 odstotka ter v kmetijstvu in lovu, gozdarstvu in ribištvu za 1,3 odstotka.

Najvišjo povprečno mesečno neto plačo v drugem letošnjem četrtletju so med zaposlenimi pri registriranih fizičnih osebah imeli v zdravstvu in socialnem varstvu, in sicer 848 evrov, so v svojem poročilu zapisali v Sursu.