Podjetniki na banko na kavo, ne po denar

Guverner Boštjan Jazbec gospodarstvenikom: Banke bodo začele bolj kreditirati po začetku delovanja slabe banke.

Objavljeno
25. september 2013 20.26
Upravni odbor GZS
Nejc Gole, gospodarstvo
Nejc Gole, gospodarstvo
Ljubljana - Če ne bomo kmalu spodbudili gospodarske rasti, se lahko prihodnje leto znova najdemo v položaju, ko bomo morali sanirati banke, je opozoril guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Zato so ključni čim prejšnji prenosi slabih terjatev na slabo banko, ukrepi, ki gospodarstva ne bodo obremenjevali, ampak mu bodo pomagali, in politična stabilnosti.

Jazbec se je včeraj udeležil upravnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), kjer je gospodarstvenikom pojasnil svoj pogled na reševanje krize v Sloveniji.

Gospodarstveniki so ga opozorili predvsem na težko pridobivanje kreditov pri slovenskih bankah. Marjan Mačkošek, glavni direktor družbe Štore Steel, je opozoril, da morajo izvozniki za kredite dajati dvojna ali celo trojna zavarovanja. Izrazil je skrb, da zaradi prevelikih zahtev bank podjetja ne bodo več uspela zadovoljevati potreb in naročil iz tujine.

Direktor Varisa iz Lendave Štefan Sobočan je poudaril, da je situacije še slabša za podjetja, ki so povezana z gradbeništvom. Opozoril je, da ta podjetja gredo lahko na banko le na kavo, ne pa po kredit. »Vprašanje je, ali lahko izvozniki zdržimo do konca leta, ali bomo dobili kredite za obratni kapital in bančne garancije. Ne upam si sprejeti novega posla, ker ne dobim bančne garancije za avans,« je poudaril.

Direktorica družbe Perspektiva Cvetka Tinauer pa je ocenila, da imajo bankirji polna usta besed o spodbujanju malih in srednjih podjetij, a potrebe teh podjetij niso bile zadovoljene. »Imam občutek, da ljudje v konzervativnem bančnem svetu nimajo zaupanja do tistih, ki pridejo z revolucionarnimi idejami in novimi poslovnimi idejami,« je pristavila.

»Zdaj smo v pat poziciji; banke v strahu, da se krediti ne bodo vrnili, ne želijo kreditirati,« je dejal Jazbec. Vsak odobreni kredit namreč obremenjuje že tako slabo aktivo bank. Po guvernerjevih besedah bo drugače, ko bo pregledu portfeljev bank in obremenitvenih testih začela delovati slaba banka. Ko se bodo začeli slabi krediti prenašati na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB), bodo banke ponovno lahko razvile kreditni potencial.

Guverner je izrazil prepričanje, da gospodarstvo ne prenesejo več dodatnih obremenitev: »Obstaja spodnja točka, ko enostavno ne zmorete več.« To najlažje počnemo v času visoke gospodarske rasti, pri nas pa se redki ukvarjajo z vprašanjem, kako zagotoviti pogoje za višjo gospodarsko rast ali vsaj preprečiti padanje gospodarske aktivnosti, je dejal.

Za rast Slovenije so ključni trije pogoji, je naštel Jazbec. Prvi pogoj je sanacija bančnega sistema. Ta se je začela z nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke, nadaljevala pa se bo s prenosi slabih terjatev na DUTB. Poleg tega je ključna priprava proračuna za prihodnje leto in program ukrepov za oživitev gospodarske rasti. Vlada naj bi prihodnji teden te ukrepe zagovarjala pred evropskimi institucijami. Ob vsem tem pa je nujna politična stabilnost. »Če se v prihodnjih tednih politična stabilnost ne bo okrepila, potem lahko pozabimo na prva dva sklopa ukrepov,« je rekel Jazbec.

Zato bodo po njegovem mnenju za Slovenijo prihodnji tedni ključni, da prepričamo mednarodne finančne trge, da je Slovenija kredibilen dolžnik. Sicer bo država morala zaprositi za pomoč.

Jazbec je spregovoril tudi o nacionalnem interesu: »Nacionalni interes je tisto, kar pripomore k večji blaginji davkoplačevalcev, ne glede kdo je lastnik kapitala. Kdor me prepričuje, da smo v zadnjih dvajsetih letih skrbeli za nacionalni interes, ga zgolj vprašam, zakaj moramo potem reševati nakopičene težave.« Ob tem je spomnil na skupni imenovalec državnih in zasebnih bank, ki so v Sloveniji v težavah – vse banke so v domačem lastništvu.

Po njegovih besedah imajo na Banki Slovenije vsak dan pogovore z vlagatelji, ki so pripravljeni investirati v slovenski bančni sistem in realni sektor, a čakajo, kaj bo prinesla prihodnost.

Namestnik guvernerja: Trojke si ne želim

Namestnik guvernerja Janez Fabijan je na vprašanje, kaj bi pomenil morebitni prihod trojke v Slovenijo, odgovoril: »Trojka pomeni manj socialni države, in sicer zaradi zelo močnih rezov na odhodkovni strani proračuna, torej tudi v pokojnine in socialne transfere. Vprašanje je, kako hitro bi se prihod trojke na mednarodnih finančnih trgih sploh odrazil. Ko je trojka prišla v Grčijo, se bili pribitki še večji. Čeprav so razmere zelo težke, upam, da se bo Slovenija sama izvila iz težav. Na kratek rok v prihodu trojke ne vidim nič dobrega.«