Pogodbe preveliko breme za podjetja

Neurejene razmere na trgu so vzrok za odpoved kolektivnih pogodb.

Objavljeno
05. september 2013 20.03
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – V težkih razmerah v gradbeništvu je v podjetjih nemogoče vzdrževati primerne in stabilne kadrovske vire skladno z zahtevami kolektivne pogodbe, odpoved kolektivnih pogodb v gradbeništvu branijo delodajalci. Sindikati enostransko odpoved obsojajo.

»Sedanja kolektivna pogodba močno odstopa od standardov, ki jih določa delovna zakonodaja,« sta sporočila predsednik zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS Branko Selak ter predsednik sekcije za gradbeništvo pri ZDS Lovrenc Krapež in dodala, da je treba vse spremembe zakonodaje vključiti v novo kolektivno pogodbo. Če ne, na trgu nastajajo prevelike razlike med podjetji, ki jih pogodbe zavezujejo, in tistimi, ki jih ne, še opozarjajo v združenjih.

Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti, ki so jo odpovedali konec avgusta, velja do izteka odpovednega roka, 14. decembra, po tem obdobju pa velja še šestmesečno zaščitno obdobje upoštevanja delovnopravnih standardov. »To bo čas za pripravo nove kolektivne pogodbe. Ker so na potezi sindikati, pričakujemo njihov predlog, delodajalci pa se bomo seveda ustrezno in argumentirano odzvali,« pravijo v združenjih. Obenem pa gre tudi za ponoven poziv državi, da je dolžna prevzeti svoj del odgovornosti in začeti proaktivno reševati nakopičene probleme slovenskega gradbeništva.

Pri tem v združenjih opozarjajo na neurejene razmere v gradbeništvu, sivo ekonomijo, prevladujočo prakso javnih naročnikov, ki gradbena dela naročajo po kriteriju najnižje cene, kjer javni naročniki vsa tveganja prek neuravnoteženih pogodb vedno prenašajo na izvajalce, temu pa se pridružuje še izjemno majhna pravna varnost za poslovanje gradbenih podjetij v Sloveniji. V takšnih razmerah je spoštovanje kolektivne pogodbe preveliko breme za družbe, sporočajo predstavniki gradbenih podjetij.

Zveza svobodnih sindikatov enostransko odpoved kolektivne pogodbe obsoja, saj so si v preteklosti prizadevali za kakovosten socialni dialog. Opozarjajo, da je podjetniških pogodb, ki bi urejale regrese za prehrano, povračila stroškov za prevoz in podobno v podjetjih zelo malo. Manjše družbe so se držale predpisanega v kolektivni pogodbi, pravijo.

V sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti so zato zaskrbljeni, saj je po besedah predsednika sindikata Dušana Zelenjaka večina delavcev v gradbeništvu že na minimalnih plačah, kljub kolektivnim pogodbam pa so kršitve že bile. »Naloga socialnih partnerjev je, da so temelji urejeni, zato bo sindikat predlagal sklenitev nove kolektivne pogodbe dejavnosti. Delovna mesta v gradbeništvu imajo perspektivo, le boljše razmere jim je treba ustvariti,« je dejal. Sindikati so prepričani, da bi se o spremembah, ki so uradni vzrok za odpovedi kolektivnih pogodb (odpovedana je tudi pogodba kemične in gumarske dejavnosti), zlahka dogovorili v spodobnejšem postopku kolektivnega dogovarjanja. Delodajalci so izbrali težjo pot za ohranjanje socialnega miru, saj bodo sindikati vztrajali pri zaščiti delavskih pravic, so napovedali.