Poizvedovanje novinarke preprečilo prodajo stanovanja za 8000 evrov?

Koprsko sodišče je po vprašanjih Delove novinarke o nenavadni izklicni ceni dražbo umaknilo.

Objavljeno
16. april 2012 16.43
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

»V četrtek bo koprsko sodišče na dražbi prodajalo 51 kvadratnih metrov veliko stanovanje za malo več kot osem tisoč evrov in garažo istega lastnika za sto tisočakov,« se je glasilo sporočilo, ki smo ga dobili iz podjetja Geonep.

Družba, ki spremlja razpise javnih dražb v Sloveniji in jih objavlja na spletni strani , ugotavlja, da je pri napovedih razpisov veliko napak. Na zgornjo so nas opozorili v četrtek popoldne.

Pojasnili so, da so pri preverjanju podatkov o nepremičnini na spletnem portalu Geodetske uprave RS (Gurs) ugotovili, da bo sodišče na zahtevo upnika prodajalo stanovanje in garažo (v razpisu dražbe je sicer navedena le pod identifikacijskimi številkami, tako da iz tega ni mogoče razbrati, za kakšne vrste nepremičnino gre) v lasti enega lastnika, ki sta v zemljiško knjigo vpisana ločeno.

Pozorni so postali, ker je Gurs stanovanje ocenil za desetkrat več od izklicne cene, garažo pa za desetkrat manj. »Sodišče je verjetno zamenjalo garažo s stanovanjem,« so menili, kar se je po pregledu v e-zemljiško knjigo tudi potrdilo. Dražba, iz katere naj bi se poplačala dva upnika v skupnem znesku skoraj 16.000 evrov, je bila predvidena v četrtek, danes pa je bil zadnji dan, do katerega bi interesenti morali vplačati desetodstotno aro – 800 evrov za nakup stanovanja in skoraj deset tisoč evrov za nakup garaže.

Zanimanja za nakup ni bilo

V petek smo na koprsko sodišče vprašali, ali so podatki, ki jih objavljajo v napovedi za dražbo, pravilni; ali je zanimanje za nakup katere izmed omenjenih nepremičnin; ali je lastnik opozoril sodišče na napako. Želeli smo še pojasnilo, kako pogoste so takšne napake in ali se v primeru, ko bi pomoto ugotovili šele po uspešni dražbi, to smeli razveljaviti.

Hitro po tem, ko so na sodišču prejeli naša vprašanja, so na njihovi spletni strani objavili preklic dražbe.

V pojasnilih na vprašanja pa je predsednica Okrajnega sodišča v Kopru Bojana Štrukelj zapisala: »Vedno se pred začetkom dražbe ponovno preveri vse podatke glede nepremičnin, in če ne prej, se takrat ugotovi morebitna napaka oziroma če se je stanje spremenilo.«

Sodišče: Napaka je cenilčeva

Navedla je, da je sodišče podatke, navedene na odredbi o prodaji nepremičnin, ki sta se prodajali ločeno – torej garaža za približno sto tisoč evrov in 52 kvadratnih metrov veliko trisobno stanovanje za 8300 evrov – povzelo iz izvedeniškega mnenja cenilca, ki je tako tudi ocenil nepremičnine.

»Sodišče je pri odredbi o prodaji upoštevalo dane podatke in drugega iz zemljiške knjige ni moglo ugotoviti. Niti stranki sami nista imeli pripomb na podano cenitev in niti sodišča nista obvestili, da bi bilo kar koli narobe. Očitne pisne napake se lahko kadar koli popravijo. V tem konkretnem primeru pa bi bila največja težava to, ker je izvedenec napačno ocenil nepremičnine.«

Predsednica sodišča je še dodala, da so dražbo, po kateri smo spraševali, preklicali, »ker je odlog izvršbe predlagal upnik«, tudi sicer pa ni bilo interesentov za nakup nepremičnine.