Pomembna povezava s severnim Jadranom

Luko Koper je obiskala tuja delegacija. Januarja bo jasno, ali bo Slovenija vključena v baltsko-jadranski koridor.

Objavljeno
11. oktober 2012 22.51
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Luko Koper je včeraj obiskala delegacija Združenja baltskih pristanišč, danes pa se ista delegacija mudi tudi na Reki. Združenje predstavlja 49 pristanišč iz Nemčije, Švedske, Rusije, Poljske, Litve, Latvije in Estonije.

Delovanje omenjenega združenja ni povsem enako kot delovanje združenja severnojadranskih pristanišč NAPA, saj se baltska pristanišča ne povezujejo tudi za skupne nastope na tujih trgih. Njihov glavni cilj je izmenjava informacij, dobrih praks in lobiranje pri mednarodnih institucijah, predvsem za razvoj evropskih prometnih koridorjev. Zato je tudi za baltska pristanišča zelo pomembna železniška povezava med Baltikom in severnim Jadranom. Enako velja za Luko Koper, saj so ob tej progi ključna koprska tržišča.

V Kopru opravijo tretjino vsega avstrijskega pretovora ter desetino pretovora za Slovaško in Češko. Koprsko pristanišče je zdaj z Baltskim morjem povezano z dvema vlakoma na teden, ki vozita čez ozemlje Poljske. Svet evropskih ministrov je že podprl amandma, da se v baltsko-jadranski koridor vključi tudi povezava skozi Slovenijo z Luko Koper, glavno odločitev o tem bo januarja sprejel evropski parlament.

Severnojadranska pristanišča so lani skupaj pretovorila 124 milijonov ton blaga (od tega 1,8 milijona kontejnerjev), baltska pristanišča skupaj pa več kot 800 milijonov ton blaga in 8,5 milijona kontejnerjev.