Prevozniki in kmetje se bodo še pogajali

Po sestanku s predsednico vlade Alenko Bratušek ta teden spet z ministri.

Objavljeno
23. september 2013 13.47
Kolone tovornjakov
A. S., Gospodarstvo
A. S., Gospodarstvo

Ljubljana – Široka fronta nezadovoljnih – prevoznikov, kmetov, obrtnikov in podjetnikov – je na več kot dveurnem sestanku s predsednico vlade Alenko Bratušek in njeno ministrsko-sekretarsko ekipo dosegla le, da se bodo o davku na nepremičnine in drugih zahtevah ta teden intenzivno pogovarjali. Če ne bodo dosegli soglasja, bodo sledili protesti.

Pogajanja med vlado in prevozniki so tam, kjer so bila aprila, ko so slednji takrat novemu ministrskemu zboru neuspešno predstavljali svoje zimzelene zahteve in težave. Predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa pravi, da so pogajanja o njihovih zahtevah spet na začetku.

Z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom se bodo predstavniki prometne sekcije OZS, združenja za promet GZS in avtoprevozniške zbornice v torek spet pogajali o taksah, trošarinah in cestninah, a manevrskega prostora ni veliko. Grožnja z demonstracijami, protesti, neprijetnostmi in kar je še oblik izražanja nezadovoljstva, je velika.

S taksami na izpuste CO2 prispevajo prevozniki v državni proračun 60 milijonov evrov. Del tega denarja zahtevajo prevozniki nazaj z vračilom trošarin – tako kot to pač počnejo povsod po EU. Šest milijonov evrov naj bi se vrnilo s subvencijami za nakup ekološko sprejemljivejših sodobnih vozil. Vlada je na predzadnji seji v ta namen odobrila štiri milijone.

Končno so nov kamen spotike avtocestne nalepke za kombije: malo gospodarsko novih obremenitev preprosto ne zmore.