Prosilci za subvencijo za samozaposlitev tavajo v temi

Ni jasno, ali bo dovolj denarja za vse.  Zavod za zaposlovanje čaka na dodatna sredstva. Usoda programa ni znana.

Objavljeno
16. avgust 2013 20.57
Slovenija, Maribor, 14.11.2005 - v vulkanizerskih delavnicah imajo polne roke dela foto:Tadej Regent/Delo
Anže Voh Boštic
Anže Voh Boštic

Ljubljana – Konec julija smo razkrili, da zaradi prepozno začetega postopka za izbiro izvajalcev delavnic za samozaposlitev prosilci že več mesecev čakajo na vključitev v ta podjetniški trening, ki je pogoj za pridobitev subvencije za samozaposlitev. Hkrati smo se spraševali, koliko prosilcev bi lahko zaradi omejenih sredstev ostalo brez zagonskih sredstev za svoj s. p.

Delavnice, ki jih mora opraviti vsak brezposelni, ki želi odpreti s. p. in ob tem pridobiti 5000 evrov subvencije za samozaposlitev, so se sicer začele spet izvajati 12. avgusta letos, so nam sporočili z zavoda za zaposlovanje. Vprašanje pa je, koliko prosilcev bo subvencijo res dobilo, koliko pa jih bo ostalo na suhem. Letos je namreč na voljo le še 3,9 milijona evrov sredstev, torej približno 780 prosilcev. A pred enim mesecem je bilo čakajočih na delavnice že več kot 2000.

Hkrati bodo iz omenjenih slabih štirih milijonov evrov subvencije prejeli tudi tisti, ki so že opravili delavnice, a jim sredstva še niso bila izplačana.

Del letošnjih udeležencev petdnevnih podjetniških delavnic bo subvencijo sicer dobilo po 1. januarju, saj bo prihodnje leto zanje na voljo dodatnih 9,5 milijona evrov. To zadošča za 1900 subvencij, a če bo prosilcev letos več, bi se drugi lahko obrisali pod nosom. Na zavod smo se zato obrnili s konkretnim vprašanjem, ali bo denarja glede na naval dovolj ali pa pričakujejo, da bo del prosilcev, ki se v delavnice lahko vključijo še do sredine novembra, ostal brez subvencije. »Vsekakor gre za enega od najuspešnejših programov aktivne politike zaposlovanja, ne le po doseženih rezultatih (številu vključitev, ohranitvi samozaposlitev, vključitvi žensk, ustvarjanju novih delovnim mest), pač pa tudi z vidika, da je zanj vedno nekoliko več zanimanja, kot je na voljo sredstev,« se je glasil odgovor zavoda. Seznanjeni so še s tem, da si na pristojnem ministrstvu prizadevajo za program pridobiti dodatna sredstva.

Naval na delavnice

Prosilci za subvencijo pa ostajajo v temi tudi glede vprašanja, do kdaj jih mora svetovalec na zavodu napotiti na delavnico za samozaposlitev, da se je bodo še lahko udeležili. Zapisali smo, da se bodo delavnice izvajale le še do sredine novembra, zaradi velikega navala pa prosilec ne more računati na možnost takojšnje udeležbe. Zavod smo zato vprašali, kateri je zadnji rok za napotitev brezposelne osebe na delavnice za samozaposlitev, da bo prosilec še lahko računal na udeležbo na delavnici in s tem na pridobitev subvencije. Odgovora od zavoda nismo dobili.

Prav tako je nejasno, kakšna bo usoda programa prihodnje leto. Zavod namreč (še) ne ve, ali se bo izvajal tudi leta 2014. Tako se lahko zgodi, da po prvem januarju vključitev v program za pridobitev subvencije za s. p. ne bo več mogoča.