Šesturni delovnik? Poskusno poleti na Švedskem.

S poskusom v javni upravi želijo preveriti, ali bo krajši delovnik vplival na produktivnost.

Objavljeno
03. junij 2014 17.57
Posodobljeno
03. junij 2014 17.57
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si

Na Švedskem bodo to poletje s skrajšanjem delovnega časa preverili, ali krajši urnik prinaša večjo produktivnost, piše portal Fast Company. To bodo uvedli v nekaterih državnih uradih v Göteborgu, zaposleni pa bodo kljub krajšemu delovniku plačani, kot bi delali osem ur.

Začetek projekta bo prvega julija, trajal bo leto dni. Zaposleni bodo razdeljeni v dve skupini; v eni bodo delali osem, v drugi pa šest ur, v obeh pa bodo primerjali produktivnost. »Pričakujemo, da se bo zmanjšala odsotnost na delu zaradi bolezni in da bodo zaposleni v boljši fizični in psihični kondiciji,« je povedal podžupan Göteburga Mat Pilhem.

Tudi po raziskavi OECD se ob daljšem urniku precej zmanjša produktivnost.

»Moji prijatelji mi zavidajo,« pravi Robert Nilsson, mehanik v Göteborgu na Švedskem, ki dela med poldnevom in šesto uro. »Večina jih meni, da ne bi smel biti plačan za osem ur,« so izkušnje Nilssona, ki si je prilagodil urnik.

Slavni ekonomist John Maynard Keynes je sicer že v prejšnjem stoletju napovedal, da bodo do leta 2030 samo najbolj zavzeti delavci delali več kot 15 ur na teden, a kot opozarjajo nekateri, je to izrekel v času, ko je Ford ravno uvedel 40-urni tedenski delavnik kot standard.

Prihraniti kakšno uro dela se da že zdaj in to tako, da se zjutraj naredijo težje zadolžitve, ali da si vmes privoščimo 5- do 10-minutne odmore za manj pomembna dela, kot je, denimo, preverjanje elektronske pošte, pišejo na Fast Companyu.

Štiriurni delovnik v Gambiji

Od februarja lani po skrajšanem delovniku delajo v Gambiji; in sicer od ponedeljka do četrtka od 8. do 18. ure, petek pa je namenjen počitku in molitvi.