Slovenija s cestninami zasluži več kot Hrvaška

Z avtocestami zalužimo 12 milijonov evrov več kot Hrvaška, kljub temu, da imamo za dobro polovico manj kilometrov avtocest.

Objavljeno
03. september 2013 15.01
*bsa* prometni zastoji
J. S. S., Delo.si/STA
J. S. S., Delo.si/STA
Zagreb - Slovenija ima dobro polovico manj kilometrov avtocest kot Hrvaška, a hkrati za 90 milijonov kun (12 milijonov evrov) letno več prihodkov od cestnin, poroča danes Jutarnji list. Do razlike prihaja zgolj zaradi načina zaračunavanja uporabe avtocest, pojasnjuje Jutarnji list, ki Slovenijo izpostavlja kot pozitiven primer uvajanja vinjet.

Za pot po avtocesti od Zagreba do Umaga je tako treba ob ovinku čez Slovenijo odšteti slabe tri evre manj, kot pa če bi potovali čez Reko in predor Učka. Pri tem pa je vožnja daljša za zanemarljivo malo kilometrov, navaja časnik.

Cestnina od Zagreba do Reke namreč znaša 69 kun (9,20 evra), za vožnjo skozi predor je treba odšteti 24 kun (3,20 evra) in po istrskem ipsilonu še 34 kun (4,50 evra), medtem ko v Sloveniji zadošča plačilo 15 evrov za tedensko vinjeto.

»Morda je tudi to razlog, zakaj imajo Slovenci na svojih avtocestah dvakrat več prometa in zaslužijo več denarja kot hrvaška avtocestna podjetja,« ocenjuje zagrebški časnik.

Hrvaška ima 1251 kilometrov avtocest, Slovenija pa 607. Na Hrvaškem skrbijo za avtoceste štiri družbe, dve sta državni. Če primerjamo zgolj obe državni podjetji s slovensko Družbo za upravljanje avtocest v RS (Dars), pa v Sloveniji s cestninami zaslužijo 440 milijonov kun (58 milijonov evrov) letno več kot na Hrvaškem, dodaja časnik.