Slovenska oškodninska družba (Sod) prodaja Novo KBM

Predvideni rok za oddajo okvirne ponudbe je 3. julij letos.

Objavljeno
22. maj 2014 14.27
regent nova kbm
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana − Nova Kreditna banka Maribor je od danes naprodaj. Slovenska odškodninska družba (Sod) je namreč v imenu države objavila poziv za izkaz nezavezujočega interesa za nakup 100-odstotnega deleža v tej banki. Morebitni kupci lahko svoje ponudbe oddajo do 3. julija.

Sod je razpis objavil na podlagi sklepa državnega zbora, ki je na privatizacijski seznam 15 družb uvrstil tudi NKBM. Ta je krovna družba druge največje bančne skupine pri nas. Država je mariborsko banko decembra lani dokapitalizirala z 870 milijoni evrov in še 251 milijoni v obliki obveznic slabe banke. NKBM je od januarja do marca letos dosegla 8,9 milijona evrov čistega dobička, približno toliko pa naj bi znašal tudi ob koncu leta. Skupina, ki med drugim vključuje tudi Poštno banko Slovenije, Mojo naložbo, KBM Infond in KBM Leasing, naj bi imela konec leta 900.000 izgube.

Sod je za svetovalca pri dvostopenjski prodaji mariborske banke izbral družbo Lazard Frères SAS. Javni poziv je objavljen v Financial Timesu in Financah. Finančni minister Uroš Čufer je nedavno napovedal, da bi lahko NKBM prodali celo letos.

V Sodu tudi po odstopu vlade zatrjujejo, da privatizacijski postopki nemoteno tečejo naprej. Doslej so državni lastniki prodali Helios in Fotono, kmalu pa bi lahko novega lastnika dobila tudi novogoriška Letrika.