Stanovanja cenejša za tri odstotke, hiše za deset

Promet z rabljenimi stanovanji se je občutno okrepil, zaustavlja pa se upadanje njihovih cen. Prodaja novih stanovanj skromna.

Objavljeno
08. oktober 2014 12.58
bsa/Ljubljana
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − V prvem letošnjem polletju se je po začasnih podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) evidentirani promet s stanovanjskimi nepremičninami povečal za 17 odstotkov v primerjavi z drugo polovico lanskega leta, v primerjavi s prvo polovico leta 2009, ko je bilo doseženo prvo dno krize slovenskega nepremičninskega trga, pa celo za 85 odstotkov.

Ustavilo se je tudi upadanje cen rabljenih stanovanj v Sloveniji, ki je bilo značilno za zadnja tri leta. Povprečna cena stanovanj je bila nekoliko nižja kot v prvem poletju lani in na enaki ravni kot v drugem lanskem polletju. Promet se je glede na drugo polovico lanskega leta občutno okrepil. Pri stanovanjskih hišah pa se cene še vedno znižujejo.

Rabljena stanovanja najdražja na Obali in v Ljubljani

Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Sloveniji v prvi polovici letošnjega leta dosegla 1490 evrov na kvadratni meter, tako da je bila tri odstotke nižja kot v lanskem prvem polletju in enaka kot v drugem polletju. Stanovanjske hiše so se cenile bolj kot stanovanja. V prvem polletju so bile deset odstotkov cenejše kot v prvem polletju lani in tri odstotke cenejše glede na drugo polletje.

Rabljena stanovanja so še vedno najdražja na Obali brez Kopra, to je v občinah Izola in Piran. Povprečna cena kvadratnega metra je bila tam 2230 evrov, kar je enako kot v drugem polletju lani. Več kot 2000 evrov za kvadratni meter je bilo treba odšteti tudi v Ljubljani, in sicer 2020 evrov, kar je več kot v drugi polovici lanskega leta, ko je bila povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja 1990 evrov.

Na tretjem in četrtem mestu sta Koper in okolica Ljubljane. V Kopru je bilo treba za kvadratni meter stanovanja v povprečju odšteti 1820 evrov (v drugi polovici leta lani 1990), v okolici Ljubljane pa 1730 (lani v drugi polovici leta 1750). Precej cenejša so bila stanovanja v Kranju (1820 evrov za kvadratni meter), Mariboru (1090) in Celju (1030). V Kranju je bil kvadratni meter 30 evrov cenejši, v Celju 130 evrov, v Mariboru pa se cena kvadratnega metra ni spremenila. Najbolj je povprečna cena kvadratnega metra upadla v Kopru in Celju. V prvem za 170 evrov, v drugem pa, kot rečeno, za 130. V Celju je povprečna cena kvadratnega metra prvič po letu 2009 padla pod tisto v Mariboru. V obeh mestih pa se za zdaj še drži nad mejo 1000 evrov za kvadratni meter.

Nova stanovanja še vedno predraga

V obdobju od začetka julija 2013 do konca junija 2014 je bilo evidentiranih 450 prodaj prvič vseljivih (novih) stanovanj. Več kot polovico stanovanj, ki so bila prodana v tem obdobju, je bilo zgrajenih leta 2010 ali prej. Manj kot petina stanovanj je bila prodana v roku enega leta od zgraditve.

V obravnavanem obdobju je bilo največ novih stanovanj prodanih v Ljubljani (30 odstotkov), v okolici Ljubljane (16), v Kranju (11) in Mariboru (7) ... Večina novih stanovanj je dobilo nove lastnike na račun razprodaj stanovanj iz nasedlih projektov propadlih investitorjev. V Ljubljani je bilo takih prodaj več kot polovica. Za stanovanja iz nasedlih projektov iz zadnjih let so se cene z DDV, z vključeno garažo ali parkirnim mestom, gibale med 1000 in 2500 evrov za kvadratni meter, za na novo zgrajena stanovanja pa tudi več kot 4000 evrov.

V Kranju je prodaja stanovanj iz nasedlih projektov zavzemala dve tretjini vseh prodaj novih stanovanj. Cene z DDV, z garažo ali parkirnim mestom, so bile iz takšnih projektov približno 1300 evrov za kvadratni meter, za na novo zgrajena stanovanja pa do 3000 evrov. V okolici Ljubljane je bila prodaja stanovanj iz nasedlih projektov slabo petino vseh prodaj novih stanovanj. Cene za stanovanja iz takšnih projektov z DDV, z garažo ali parkirnim mestom, so bile okoli 1300 evrov za kvadratni meter, za na novo zgrajena stanovanj pa do 3400 evrov. Tako rekoč vsa nova stanovanja, ki so bila v prvem polletju prodana v Mariboru, so bila iz nasedlih projektov. Cene z DDV, z garažo ali parkirnim mestom, so bile med 1500 in 1900 evri za kvadratni meter.