V Nemčiji močno poslabšali napoved rasti izvoza

Kitajska beleži upočasnjevanje gospodarske rasti, njen finančni sektor pa kopičenje nepovrnjenih posojil.

Objavljeno
06. oktober 2013 12.35
SALZGITTER-RESULTS/
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Berlin - Združenje nemške industrije BDI je ta teden poslabšalo napoved letošnje rasti nemškega izvoza. Po novem pričakujejo, da bo rast 1,5-odstotna, kar je dve odstotni točki manj od njihove junijske napovedi. Kot razlog za znižanje so v združenju navedli omagovanje hitro rastočih gospodarstev, kot so Brazilija, Kitajska in Indija.

BDI je negativno revizijo objavil, potem ko je v prvi polovici letošnjega leta v letni primerjavi zabeležil 0,6-odstoten padec izvoza. »Glede na slabo prvo polovica leta bo izvoz letos slabši, kot se je pričakovalo,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal glavni tajnik združenja Markus Kerber.

Po njegovih besedah je najbolj razočaral izvoz v hitro rastoča gospodarstva, kot so Brazilija, Kitajska in Indija. Te države se namreč soočajo z različnimi problemi.

Nemški izvoz v članice EU se je v prvih šestih mesecih na letni ravni skrčil za 1,7 odstotka

Kitajska beleži upočasnjevanje gospodarske rasti, njen finančni sektor pa kopičenje nepovrnjenih posojil. Brazilija in Indija imata medtem težave z depreciacijo nacionalnih valut, ki je posledica umikanja vlagateljev.

V času, ko povpraševanje hitro rastočih gospodarstev slabi, povpraševanje v razvitih državah okreva zelo po polžje, so še poudarili v BDI. Nemški izvoz v članice EU se je tako v prvih šestih mesecih na letni ravni skrčil za 1,7 odstotka, v države z evrom pa celo za 2,9 odstotka.

Slabše izvozne rezultate beležita nemška industrija strojne naprave in elektroindustrija, boljše pa avtomobilska industrija in kemijska industrija.