Vladni ukrepi proti kreditnemu krču

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je danes obiskal Krko, Revoz, Adrio Mobil in Trimo.

Objavljeno
16. april 2013 22.15
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je danes v slabih treh urah obiskal Krko, Revoz, Adrio Mobil in trebanjski Trimo. »Na Dolenjskem so zelo dobra podjetja. Kjer so problemi večji, si je treba vzeti več časa,« je poudaril po obisku.

Minister Stepišnik je Krko označil za paradnega konja slovenskega gospodarstva in na vprašanje Dela zatrdil, da jo je država uvrstila med svoje strateške naložbe, ki jih ne namerava prodati. Revoz se spoprijema s podobnimi problemi (upad prodaje, pritiski na cene) kot vsa evropska avtomobilska industrija, a minister zanj ni v skrbeh, saj pripravljajo nove projekte, poudaril pa je tudi skrbno ravnanje s kadri. Kot dobri podjetji je ocenil tudi Adrio Mobil in Trimo, čeprav se zadnje kot še mnoga slovenska podjetja ukvarja s problemom pomanjkanja lastniškega kapitala in prevelikega dolga. »A denar je v časih, ko ga je bilo dovolj, v nasprotju z nekaterimi podjetji, porabil za dobre namene, da je rešil svojo proizvodnjo in razvoj,« je povedal minister Stepišnik.

V Adrii Mobil razgrajujejo objekt za zaščito gotovih izdelkov s sončno elektrarno, ki ju je februarja podrl sneg in pod sabo pokopal več kot 240 že prodanih novih prikolic in avtodomov. Tako objekt kot izdelke, ki so bili poškodovani ob podrtju strehe, je imela Adria Mobil ustrezno zavarovane.

Vlada si je po ministrovih besedah postavila nalogo, da v najkrajšem času najde sistemsko rešitev za slabe terjatve bank in tudi za prezadolženo gospodarstvo. Večina slovenskih podjetij ima težave s premajhnim lastniškim kapitalom in s prezadolženostjo, zaradi česar zelo težko dobijo nova obratna sredstva in podaljšajo odplačila posojil. S sistemskimi rešitvami namerava vlada podobno kot pri bankah zagotoviti večjo kreditno sposobnost in konkurenčnost podjetij s sanacijo njihove kapitalske ustreznosti z zamenjavo kreditne obveznosti za lastniški delež.