Vodafone bo 130 milijard dolarjev vložil v razvoj

Analitiki so prepričani, da se bo Vodafone gotovo bolj posvetil tudi trgom v Aziji.

Objavljeno
08. september 2013 18.04
*reu* VODAFONE/
Andrej Kotar, gospodarstvo
Andrej Kotar, gospodarstvo

Britansko telekomunikacijsko podjetje je sporočilo, da bo prodalo svoj lastniški delež v največjem ameriškem ponudniku mobilnih storitev Verizon Wireless za 130 milijard dolarjev. Vodafone namerava ta denar vložiti predvsem v mobilna omrežja nove generacije.

Vodafone je bil ustanovljen leta 1985 v manjšem britanskem mestu Newbury, pozneje je podjetje svoj sedež preselilo v London. Velja za drugega največjega ponudnika mobilnih storitev na svetu tako po številu uporabnikov kakor po prihodkih. Je lastnik in upravitelj mobilnih omrežij v več kot tridesetih državah, poleg tega sodeluje s partnerskimi omrežji še v štiridesetih državah.

Leta 2000 je skupaj z ameriško telekomunikacijsko družbo Verizon Communications ustanovil skupno podjetje Verizon Wireless, ki je danes največji ponudnik mobilne telefonije v ZDA; v njem je imel Vodafone 45-odstotni, Verizon Communications pa 55-odstotni delež.

Oba lastnika sta več let poskušala pridobiti dovolj velik delež v podjetju Verizon Wireless, da bi ga lahko nemoteno nadzirala, in zdaj se zdi, da sta se dokončno dogovorila med seboj.

Pred tednom dni so se namreč v Vodafonu odločili prodati svoj 45-odstotni delež v podjetju Verizon Wireless za 130 milijard dolarjev družbi Verizon Communications.

Pri Vodafonu napovedujejo, da bodo nova sredstva vlagali predvsem v širitev mobilnih omrežij nove generacije. Po obljubah predstavnikov podjetja bodo do leta 2017 na petih najpomembnejših evropskih trgih zagotovili skoraj popolno pokritost z omrežji četrte generacije mobilne telefonije 4G.

Analitiki so prepričani, da se bo Vodafone gotovo bolj posvetil tudi trgom v Aziji, ki ponuja izjemne priložnosti za razvoj telekomunikacijskih podjetij.