Vsak Slovenec proizvedel skoraj kilogram odpadkov na dan

V proizvodnih in storitvenih dejavnostih se količina odpadkov povečuje, komunalnih odpadkov pa je manj.

Objavljeno
08. oktober 2014 15.27
kze*Gradbeni odpadki
Cveto Pavlin, gospodarstvo
Cveto Pavlin, gospodarstvo

Ljubljana − Vsak prebivalec Slovenije je lani v povprečju proizvedel 359 kilogramov komunalnih odpadkov oziroma nekaj manj kot kilogram na dan, povedo začasni podatki, ki jih je danes objavil Statistični urad RS (Surs). Po istih podatkih je lani v Sloveniji nastalo skoraj 4,9 milijona ton odpadkov ali deset odstotkov več kot predlanskim.

Količine odpadkov iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti so se lani povečale za 12 odstotkov, količine komunalnih odpadkov pa so se zmanjšale za skoraj odstotek glede na leto pred tem. V proizvodnih dejavnostih je lani nastalo okoli 3,2 milijona ton odpadkov oziroma 12 odstotkov več kot v letu 2012, v storitvenih dejavnostih pa več kot 992.000 ton, kar je skoraj 13 odstotkov več kot v letu prej.

Lani ločeno zbranih skoraj 57 odstotkov komunalnih odpadkov

Količina komunalnih odpadkov, zbranih z javnim odvozom, se je lani glede na leto 2012 zmanjšala za malo manj kot dva odstotka. Lani je bilo ločeno zbranih skoraj 57 odstotkov nastalih komunalnih odpadkov, kar je skoraj šest odstotkov več kot predlanskim.

Lani so se ponovno začele povečevati tudi količine gradbenih odpadkov, ki so se na letni ravni zvišale za četrtino. Zaradi povečanega nadzora pri izvajanju odpadkovne zakonodaje pa so se za skoraj štirikrat povečale tudi količine odpadkov iz naprav za ravnanje z odpadki, in sicer z 223.000 ton v letu 2012 na 812.000 ton lani.

Kljub veliki količini predelanih odpadkov je bilo lani še vedno odloženih 313.000 ton odpadkov, od tega 275.000 ton na odlagališčih, namenjenih za izvajanje obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja (komunalna odlagališča). Količina vseh odloženih odpadkov je bila lani glede na leto pred tem za skoraj tretjino manjša, vendar še vedno večja od povprečja EU.

V koroški regiji odložili 15 odstotkov komunalnih odpadkov

Čeprav se je ločeno zbiranje komunalnih odpadkov v Sloveniji povečalo tudi lani, je bilo še vedno odloženih 30 odstotkov nastalih komunalnih odpadkov, kar pa je 12 odstotkov manj kot v letu 2012.

Več kot polovico nastalih komunalnih odpadkov so lani odložili v statistični regiji Jugovzhodna Slovenija in v Zasavski statistični regiji − v vsaki po 53 odstotkov. Najmanj, in sicer 15 odstotkov nastalih komunalnih odpadkov, pa so odložili v Koroški statistični regiji.