Za majhne nakupe brez pin kode

V mesecu dni prve kartice za stranke NLB.

Objavljeno
03. oktober 2014 20.36
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Po več kot desetih letih, odkar v tujini poznajo brezstično plačevanje, bodo to možnost postopoma lahko začeli uporabljati tudi komitenti nekaterih bank pri nas. NLB in Gorenjska banka bosta kartice začeli opremljati z ustrezno tehnologijo še letos, v prihodnjem letu jih bo sledilo še nekaj.

Zadnja velika sprememba pri plačilnih karticah v Sloveniji se je zgodila leta 2005, ko so jih banke postopoma začele opremljati s čipom. Čeprav se je že kmalu po tem začelo govoriti o novi funkcionalnosti plačilnih kartic, to je o možnosti brezstičnega načina plačevanja, se doslej ni kaj dosti premaknilo. Banka Koper je sicer izdala nekaj kartic, ki omogočajo plačilo manjših zneskov tako, da imetnik kartico zgolj približa POS- terminalu in plačilo se izvede, ne da bi bilo treba vpisati pin kodo kartice, a ostalo je pri pilotnem projektu, komitentom kartica ni (bila) na voljo.

Če izvzamemo ta poskus in brezstično predplačniško kartico MasterCard, ki jo ponuja Hypo Alpe-Adria-Bank, bodo komitenti NLB prvi v Sloveniji, ki bodo v začetku novembra začeli prejemati kartice z vgrajenim sistemom za ta način plačevanja – predvsem hitrejši, saj v povprečju transakcija poteka le osem sekund. Kartico le približamo terminalu in nakup je plačan, kartice pa pri tem niti za hip ne izpustimo iz rok, izpostavljajo zagovorniki eno izmed prednosti tega načina plačevanja.

Drugi vidik varnosti, na katero opozarjajo skeptiki, je, da jo je lažje zlorabiti, ker za nakup ni potrebno vpisati pin kode. A obstajajo omejitve uporabe; banka določi, kolikšno skupno vrednost nakupov lahko potrošnik opravi z brezstičnim plačilom med dvema plačiloma z avtorizacijo nakupa s pin kodo. Najpogosteje je znesek omejen na 15 ali 25 evrov, saj je storitev namenjena predvsem za uporabo v tako imenovanih hitrih okoljih, kot so kioski, parkirišča, prodajni avtomati, lokali.

Kot so povedali v NLB, bodo kartice – najprej mastercardove – menjali postopoma, imetniki bodo ob poteku veljavnosti stare kartice dobili novo, opremljeno z novo tehnologijo (in logotipom na fotografiji oziroma napisom pay pass), prilagodili so že tudi okoli 4000 POS-terminalov, vključno s tistimi v večjih veleblagovnicah. Po enakem postopku bodo menjavo mastercardovih in tudi maestrovih kartic izvedli v Gorenjski banki, začeli bodo že v letošnjem letu. Prihodnje leto bodo pay pass začeli uvajati v Novi KBM, Raiffeisen banki in Sberbank.

Ko bo banka začela izdajati brezstične kartice, se potrošniki ne bodo mogli odločiti, ali to sploh želijo. S sistemom bodo opremljene vse, od potrošnika pa je odvisno, ali bo ta način plačevanja uporabljal ali ne. Kartica bo le ponujala dodatno možnost, že uveljavljeni načini plačevanja ostajajo, pravijo na bankah, medtem ko na zvezi potrošnikov ocenjujejo, da gre za vsiljevanje. Storitev bi morali omogočiti le tistim, ki bi izrecno izrazili željo , pravijo, in opozarjajo , da bo to dodatna možnost za zlorabo kartice.