Za socialno podjetništvo 12,7 milijona v dveh letih

Danes registriranih že 44 socialnih podjetij.

Objavljeno
04. julij 2014 20.51
NK siva ekonomija
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Barbara Pavlin, gospodarstvo
Ljubljana – Za izvajanje strategije razvoja socialnega podjetništva bo v dveletnem obdobju na voljo 12,7 milijona evrov, vlada pa je razširila nabor dejavnosti, ki spadajo med socialna podjetja tipa A.

»Ko sem nastopila mandat je bilo šest registriranih socialnih podjetij, danes jih imamo 44,« je dejala ministrica Anja Kopač Mrak in dodala, da je bil razvoj socialnega podjetništva ena od njenih prioritet dela. Poudarila je pomembnost sprejetja strategije socialnega podjetništva, s katero so dopolnili uredbo o dejavnostih socialnega podjetništva, sprejeli program ukrepov za izvajanje strategije socialnega podjetništva za obdobje 2014–15 in v sodelovanju z Inštitutom za razvoj družbene odgovornosti razvili model za merjenje družbenih učinkov. Ta bo podjetjem pomagal pri boljši dostopnosti do bančnih finančnih virov s predstavitvijo finančnih koristi ali manjših rizikov za investitorja, je povedala ministrica.

Ocenjena vrednost sredstev za izvajanje aktivnosti razvoja socialnega podjetništva med letoma 2014 in 2015 je 12,7 milijona evrov. Pri povečanju prepoznavnosti socialnega podjetništva bo ministrstvo organiziralo in financiralo sejem socialnih podjetij v okviru Spirita.

Po slabih dveh letih po sprejetju osnovne uredbe o določitvi dejavnosti so socialna podjetja dala pobudo za opredelitev dodatnih dejavnosti socialnega podjetništva, ki jih lahko opravljajo socialna podjetja tipa A po zakonu o socialnem podjetništvu. Razširili so jih na ohranjanje narave in varstva okolja, kmetijstva, proizvodnje in lova, spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije in razvoj zelene ekonomije ter kulture in naravne dediščine.