Zaupanje v nemško gospodarstvo najboljše v zadnjih treh letih in pol

Vlagatelji ocenjujejo, da nemško gospodarstvo pridobiva zagon. Tudi borza je optimistična.

Objavljeno
17. september 2013 13.59
Germany Frankfurt Auto Show
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si
Mannheim - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je septembra povzpelo na najboljšo raven po aprilu 2010 in preseglo pričakovanja analitikov. Kazalec gospodarskega zaupanja se je na mesečni ravni zvišal za 7,6 točke na 49,6 točke, kaže danes objavljena raziskava nemškega Centra za evropske raziskave (ZEW).

Najnovejša raziskava tako kaže naraščanje optimizma v največjem evropskem gospodarstvu. Analitiki so sicer pričakovali, da bo kazalec septembra dosegel okoli 49 točk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. ZEW je raziskavo opravil med 260 vlagatelji.

»Vlagatelji ostajajo pri stališču, da nemško gospodarsko pridobiva zagon,« meni predsednik ZEW Clemens Fuest. Po njegovih pojasnilih se je zaupanje vlagateljev izboljšalo zaradi boljših pričakovanj gospodarske rasti v območju z evrom.

Septembra se je izboljšala tudi ocena trenutnih gospodarskih razmer v Nemčiji. Ta kazalec se je zvišal za 12,3 točke na 30,6 točke, kar je najvišje po juniju 2012.

Medtem se krepi tudi zaupanje vlagateljev na borzi. Indeks borze v Frankfurtu DAX se je v ponedeljek med trgovanjem povzpel na najvišjo raven v svoji 25-letni zgodovini. Z 8626,11 točke je presegel dosedanji rekord iz letošnjega maja, trgovanje pa je končal na vrednosti 8613 točk, kar je 1,22 odstotka več kot v petek.

Optimizem je na borzo vnesel umik kandidature nekdanjega ameriškega finančnega ministra Larryja Summersa za položaj prvega moža ameriške centralne banke. To je med vlagatelji vzbudilo upanje, da bo centralna banka nadaljevala s politiko poceni denarja.