Zavrl zanika, da je kadriral Giacomellija v NLB

Janko Medja je izbral nove sodelavce v NLB: prihajajo Lasič, Jamnik in nekdanji predsednik uprave Dela Giacomelli.

Objavljeno
31. januar 2013 08.06
Posodobljeno
31. januar 2013 08.19
Vanja Tekavec, Nejc Gole, gospodarstvo
Vanja Tekavec, Nejc Gole, gospodarstvo

Ljubljana - Iz NLB menda odhaja po mnenju mnogih gospodarstvenikov nekoč najvplivnejši mož v tej banki – Tomaž Jezerc, ki je bil odgovoren za kreditiranje podjetij. Za velika podjetja bosta poleg uprave skrbela Andrej Lasič in Vincenc Jamnik, generalni sekretar banke pa bo postal Jurij Giacomelli.

Kot so sporočili iz NLB, so vsi navedeni bili za zasedbo svojih funkcij izbrani na podlagi preteklih referenc, strokovnosti, izkušenj, kompetenc in integritete.

Tomaž Jezerc je bil odgovoren za kreditiranje mnogih podjetij, ki kasneje teh posojil niso uspela vrniti. Med drugim je bil namreč direktor Področja za poslovanje z velikimi podjetji. Od danes je direktor tega področja Vincenc Jamnik, Andrej Lasič pa je postal pomočnik uprave za poslovanje z velikimi podjetji, so pojasnili v NLB.

Lasič je vso svojo kariero zgradil v SKB, kjer je bil direktor sektorja za kritje ključnih strank. »Žal mi je, da odhaja, a za Slovenijo in NLB je to zelo pozitivno,« je odhod Lasiča iz SKB na NLB komentirala Cvetka Selšek, predsednica upravnega odbora banke SKB: »On namreč ve, kako se stvarem streže in je dodana vrednost za banko.«

Vincenc Jamnik pa se na NLB vrača po devetih letih službovanja v banki Unicredit. Zadnji dve leti je delal na Dunaju, kjer je bil odgovoren za korporativno bančništvo v državah Srednje in Vzhodne Evrope.
NLB se torej krepi z mladimi bančniki iz tujih bank. Spomnimo, tudi 40-letni predsednik uprave Janko Medja je prišel iz banke Unicredit, član uprave, pristojen za poslovanje z velikimi podjetji, Blaž Brodnjak pa iz Hypa, Izkušnje iz Citigroupa, WestLB in Erste Group ima tretji član uprave Nimo Motazed, ki bo po pridobitvi licence Banke Slovenije odgovoren za operativno poslovanje banke, denimo IT in nabavo.

Brez izkušenj v NLB

Z marcem pa bo mandat generalnega sekretarja NLB začel Jurij Giacomelli. Ta je dosedanje delovne izkušnje povečini nabiral v medijih (Finance, Delo) in ne v bančništvu, zato je njegovo imenovanje marsikoga presenetilo. Funkcija generalnega sekretarja ima v NLB namreč precej pomembno težo, vendar Giacomelli, po izobrazbi ekonomist, za razliko od svojega predhodnika Sama Nučiča na to mesto prihaja brez izkušenj v bančništvu.

Vpogled v seznam generalnih sekretarjev, ki so se v NLB zvrstili od začetka devetdesetih let, kaže tudi, da je bila večina med njimi pravnikov; prav te izkušnje bo Giacomelli pri svojem delu potreboval, je danes opozoril nekdanji visoki predstavnik NLB, ki ni želel biti imenovan. »Generalni sekretar NLB je najvišje rangiran birokrat, ki mora dobro poznati ustroj banke in skupine NLB. Veliko mora vedeti o bančništvu in pravu, saj kot najvišji zaupnik uprave koordinira delo celotne skupine ter odnose med upravo in nadzornim svetom. Čez njegovo mizo gredo takorekoč vsi odpravki sklepov, ki pridejo do predsednika uprave. Skrbi tudi za stike banke z zunanjimi nadzornimi institucijami, kot sta BS, ministrstvo za finance, ECB. NLB je organizem, ki je po številu zaposlenih večji od vlade in to bo velik izziv za nekoga, ki prihaja od zunaj,« je menil neimenovani Delov sogovornik.

O teži funkcije generalnega sekretarja veliko pove že organigram, ki ga najdemo na spletni strani NLB. Ta ima pod svojim okriljem 49 bančnih članic v štirinajstih državah, pri čemer generalni sekretar koordinira delo štirih področij; kabineta uprave, sektorja za upravljanje s kadri, sektorja za razvoj organizacij in sektorja za nabavo investicij. Čas pa bo pokazal, kako se bo Giacomelli lotil svoje funkcije. »Nekateri generalni sekretarji so le urejevalci, drugi pa si z administrativnimi postopki znotraj banke utrdijo položaj in postanejo nekakšna neformalna oblast. Če jim šefi to dovolijo, lahko zgradijo zid do uprave in postanejo strah in trepet banke, preko katerega je težko priti. Spet drugi razumejo funkcijo bolj administrativno in opravljajo svoje delo skladno s pravilniki, statuti ter z notranjimi in zunanjimi pravili igre,« je še dodal Delov sogovornik.

Veliko prahu je danes sprožilo tudi ugibanje, ali je Giacomelliju pri imenovanju v NLB priskočil na pomoč lobist Franci Zavrl. »Odzval sem se na povabilo predsednika uprave NLB Janka Medje. Izbor je vodila zunanja kadrovska agencija. Strinjam se, da je vloga generalnega sekretarja zelo odgovorna, vendar se bom o njej izrekal takrat, ko jo bom prevzel,« je vprašanje zanikal Giacomelli.

Franci Zavrl pa je poudaril, da se s kadrovanjem v NLB ne ukvarja. »V NLB tudi nimam računa. Kot državljan si želim le, da bi bila banka vodena profesionalno, da bi se začela ukvarjati z gospodarstvom in da bi začela financirati razvojne projekte. Trenutno nimam občutka, da je tako. Želim si tudi, da bi imela banka dobro upravo, sicer nas bo to kot državljane veliko stalo,« je še poudaril Zavrl.