ZPS proti dvigu DDV

Zveza potrošnikov Slovenije poziva poslance državnega zbora, da zavrnejo predlagan dvig DDV-ja.

Objavljeno
11. oktober 2012 14.11
acr*UTRIP
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije poziva poslance državnega zbora, da zavrnejo predlagan dvig DDV-ja in opozarja na tveganja ob predlaganemu dvigu DDV-ja za komunalne storitve in časopise, revije ter ob dvigu davka na finančne storitve.

Na ZPS so prepričani, da aktualni predlogi vlade za dvig DDV-ja za komunalne storitve in časopise ter revije ter dvig davka na finančne storitve posegajo na napačna področja, torej tista, ki jih potrošniki nujno potrebujejo dnevno za življenje (bančni račun in transakcije preko le tega), komunalne storitve (kjer nimajo možnosti izbire) in za časopise in revije (kar bo še zmanjšalo dostop potrošnikovo do informacij).

»Na splošno nas skrbi tudi tveganje, da bo večina ponudnikov stroške davka v celoti prevalila na potrošnike. Ali bo do tega prišlo, je najbrž odvisno od finančne situacije posameznega ponudnika in konkurenčnega pritiska, ki mu je izpostavljen, vendar glede na aktualno finančno stanje večine ponudnikov in na odsotnost konkurence na večini trgov pri nas, tega tveganja ne smete zanemariti,« je poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

Želeli bi izpostaviti tudi, da številne države kot npr. Velika Britanija, Danska DDV-ja za časopise in revije sploh nimajo, spet druge države obračunajo le nekaj odstotkov, torej je predlagan ukrep v nasprotju z obstoječo prakso v večini EU držav. Marsikje pa je davek na revije potrošniških organizacij še nižji oz. ga sploh ni. Na tem področju bi torej potrebovali dodatne olajšave in ne zaostritve pogojev,« še izpostavlja Kutinova.

Glede uvedbe davka na finančne transakcije in dvig DDV-ja na komunalne storitve so pri ZPS skeptični, saj je  konkurenca med ponudniki na področju finančnih storitev žal zelo omejena. »Najbolj nas skrbijo posledice za potrošnike, ki so že pod finančnim pritiskom in si poslovanje z banko že sedaj stežka privoščijo, torej vidik finančnega izključevanja. Dvome izražamo zaradi naštetih konkretnih problemov, ne pa zaradi tega ker bi bili po našem mnenju davki na finančne transakcije v principu slaba rešitev. Nekoliko drugačna slika, pa zato nič manj zaskrbljujoča, je na primeru komunalnih storitev, kjer potrošniki nimajo možnosti izbire ponudnika komunalnih storitev, torej so primorani plačati enega in edinega izvajalca za storitev, ki je ne morejo odpovedati,« je zapisala  Kutinova.

Poslance zato pozivajo, da predlagan dvig DDV in dvig davka na finančne transakcije zavrnejo in da vladi Republike Slovenje naložijo, da ponovno pretehta predlagane ukrepe in poišče rešitve, ki ne bodo še dodatno zaostrile finančnega položaja ranljivih skupin potrošnikov oz. ki ne bodo vplivale na višanje cen storitev, izdelkov, potrebnih za preživetje in informirano odločanje potrošnikov.