Predsednik Goldman Sachsa je nasprotoval dvigu plač - preden se je potrojila njegova

Lloyd Blankfein je še junija lani svaril pred dvigom plač na Wall Streetu, le osem mesecev za tem pa mu je banka, katere direktor je, povišala plačo s 600 tisoč na dva milijona dolarjev.

Objavljeno
23. februar 2011 09.51
Dolarski bankovci
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Plače so zvišali še štirim vodilnim uslužbencem, in sicer na 1,85 milijona dolarjev, poroča agencija Bloomberg.

Še lani je direktor in predsednik banke Lloyd Blankfein izjavil, da investicijska banka Goldman Sachs svoje zaposlene raje nagrajuje z bonusi kot s fiksno plačo. Plačo dobiš ne glede na delovno uspešnost, zato si banka prizadeva, da bi bili njeni uslužbenci plačani glede na uspešnost investiranja.

Visoki bonusi

Banka je dvignila plače po tem, ko so to storili tudi njeni konkurenti, med njimi Morgan Stanley, UBS AG in Citigroup. Nova pravila nagrajevanja v ZDA, ki so bila uvedena zaradi ogromnih bonusov za vodilne uslužbence v preteklosti, sicer omejujejo variabilno nagrajevanje, ne pa tudi osnovne plače.

Bonusi so največkrat izplačani v delnicah podjetja, v katerem je prejemnik zaposlen. Tako je njegovo premoženje neposredno odvisno od uspešnosti podjetja, kar na uslužbence deluje stimulativno.

Blankfein, ki sicer tako kot drugi bankirji nasprotuje omejevanju bonusov zaposlenih, je v letu 2010 z bonusi v obliki delnic zaslužil 12.6 milijona dolarjev, medtem ko višina dodatnih bonusov, izplačanih v gotovini, ni znana. Goldman Sachs je sicer leta 2007 postavil rekord med investicijskimi bankami, ko je Blankfeina nagradil s skupnim bonusom 67,9 milijona dolarjev.

Plače na Wall Streetu bi bilo potrebno še zvišati

Visoki zaslužki investitorjev z Wall Streeta pa naj bi se zviševali še naprej, in to kljub razburjenju povprečnih Američanov iz Main Streeta. Alan Johnson, predsednik in ustanovitelj svetovalnega podjetja za plačevanje uslužbencev Johnson Associates, se denimo že dolgo zavzema za dvig plač na Wall Streetu, saj da podjetja z Wall Streeta svojih plač niso dvignila že deset let ali več.

Obenem se boji, da bo dodatno omejevanje bonusov povzročilo še večji dvig osnovnih plač zaposlenih. To bo po njegovem zvišalo fiksne stroške poslovanja finančnih družb, obenem pa bo negativno vplivalo na delovno vnemo zaposlenih.

Največje dohodke imajo upravljavci hedge skladov

Že prejšnji mesec smo poročali o rekorderju med zaslužkarji v finančnem sektorju, Johnu Paulsnu. Upravljavec hedge sklada Paulson & Company je lansko leto zaslužil rekordnih 5 milijard dolarjev.

Ustanovitelj sklada Appaloosa Management David Tepper in šef sklada Bridgewater Ray Dalio pa sta v lanskem letu svoje osebno premoženje povečala za najmanj dva, morda celo tri milijarde ameriških zelencev.