Predsednik o strukturnih družbenih spremembah

Znašli smo se na točki, ko moramo resno razmišljati o reformah in jih tudi izvesti, je v nagovoru na Predsedniškem forumu na Bledu poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Objavljeno
16. oktober 2009 14.50
Javier Solana in Danilo Tuerk
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Bled - Znašli smo se na točki, ko moramo resno razmišljati o reformah in jih tudi izvesti, je v nagovoru na današnjem Predsedniškem forumu na Bledu poudaril predsednik republike Danilo Türk. Ob tem je izpostavil pomembno vlogo vodenja v času krize, ki mora biti zmožno reševanja aktualnih težav, obenem pa razmišljati tudi o strukturnih družbenih reformah. Türk je v luči krize uvodoma izpostavil silovito zadolževanje v času pred krizo, ki se je po njegovih besedah povečalo do ravni, ki smo ji navadno priča le v času vojne. "Obseg javnega zadolževanja je bil tako velik, da javni dolg trenutno predstavlja eno glavnih težav in vzrokov, da dinamike na trgu še ne gre pričakovati," je dejal Türk in dodal, da iskanje ustreznih rešitev zato ni enostavno.

 

V težkih, kriznih razmerah bi bila po Türkovih besedah največja napaka, ki bi jo lahko storili, da bi zapravili priložnost za izvedbo reform. "Znašli smo se na točki, ko moramo o reformah razmišljati zelo resno in jih tudi izvesti. To pa vsekakor ni lahko," je dejal Türk. O tem, da se težkim odločitvam najraje izognemo, po Türkovih besedah priča tudi nedavno srečanje skupine 20 najrazvitejših in hitro razvijajočih se držav (G20) v ameriškem Pittsburghu, kjer mnogi, posebej predstavniki finančnega sektorja, niso bili posebej navdušeni za izvajanje reform.
Na tem mestu je Türk izpostavil pomen vodenja v kriznih časih, ki je obenem tudi osrednja tema letošnjega blejskega predsedniškega foruma. V preteklih dveh desetletjih je bil svet, tako Türk, v vseh krizah priča pomanjkljivostim v vodstvu, tako v vojnah kot v političnih krizah, danes pa se svet z enakimi pomanjkljivostmi sooča tudi v gospodarski krizi. "Prav zato smo težko optimistični, moramo pa najti načine, kako še dodatno krepiti pritisk v prid izvajanju reform," je dejal Türk.


Kljub temu da Slovenija kot majhna država nima velikega vpliva na globalnem nivoju, se s podobnimi izzivi in težavami po Türkovih besedah srečuje tudi na nacionalnem nivoju. Tu pa se moram tudi sam še bolj aktivno vključiti in prispevati v prid izvajanja reform. Ob tem je predsednik izpostavi aspekt slovenskega pokojninskega sistema, ki po mojem mnenju kliče po resni reformi.

 

"V Sloveniji imamo sistem socialnega dialoga, v katerega so vključeni tako vlada kot tudi delodajalci in delavci. Če pogledam, kako se je ta socialni dialog odvijal v letošnjem letu, ne moremo biti zadovoljni," je dejal Türk in izpostavil predvsem pomanjkanje pravega vodstva. "Priča smo bili povečanemu pritisku za povišanje minimalne plače, kar je razumljivo. Vendar pa potrebujemo mnogo več," je še dodal Türk.
Po njegovem mnenju Slovenija potrebuje mnogo bolj sofisticiran in stalen socialni dialog, ki bo zmožen odgovoriti na nekatera osnovna vprašanja, med katerimi je izpostavil pokojninsko reformo. Kot poudarja Türk, je povsem jasno, da je pokojninski sistem potrebno spremeniti, vendar pa po njegovem mnenju socialni dialog še ni dovolj zrel, da bi sporazum o pokojninski reformi lahko dosegli.

 

Pri tem po besedah Türka gre za izjemno pomembno družbeno vprašanje, še posebej v Sloveniji, ki je priča staranju prebivalstva. "Razmisliti moramo o našem napredku v prihodnjih dveh letih in še naprej. Vprašanj, kot je pokojninska reforma, zato ne moremo več odlašati," je poudaril Türk. Ob tem je znova poudaril, da pri vodenju ne gre le za reševanje trenutnih vprašanj, pač pa tudi za strukturne družbene spremembe. "Zato potrebujemo voditelje. Ne bo zadostoval en sam. To niso vprašanja, ki bi jih lahko rešil en sam voditelj ali manjša skupina ljudi. To je nekaj, kar zahteva sodelovanje velikega števila voditeljev iz vrst gospodarstva, delavcev in politike," je dejal Türk.