Preiskava v Tušu končana

V sklopu preiskave je policija izvedla 21 hišnih preiskav, pridržala pa je pet ljudi. Štiri izmed njih so že izpustili, petega pa naj bi še danes.

Objavljeno
16. februar 2011 09.36
Brane Piano, Celje; Ka.L., M.Č., A.V.B., delo.si; Jure Predanič, kronika
Brane Piano, Celje; Ka.L., M.Č., A.V.B., delo.si; Jure Predanič, kronika
Celje - Zjutraj so policisti začeli hišno preiskavo tudi na domu Mirka Tuša v Lokrovcu pri Celju. Kot je za Delo pojasnil Matjaž Zadravec, direktor Holdinga Tuš, to naj ne bi bilo povezano s poslovanjem holdinga, temveč z več let staro odločbo Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) v zvezi s Tušmobilom. Tušmobil, kakor je znano, je do dovoljenja za storitve mobilnega opretarja pred leti prišel z nakupom podjetja Vega, že takrat pa je bilo slišati pomsleke, če je mogoče priti do dovoljenja agencije tako, da preprosto kupiš podjetje, ki je dovoljenje pridobilo in plačalo.

Na Policijski upravi Ljubljana o konkretnih osebah ne morejo govoriti, so nam pa dejali, da kriminalisti v predkazenskem postopku, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana in Postojna izvaja obsežne aktivnosti: preiskujejo gospodarsko kriminaliteto in korupcijo. Pri tem sodeluje več kot 60 kriminalistov in policistov.

Izvedli so 21 hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah in gospodarskih družbah. Sumijo jih storitve gospodarskih kaznivih dejanj in korupcije. Iščejo materialne dokaze, ki jih bodo uporabili v nadaljnjem kazenskem postopku.

Vendar pa so po podatkih policije kriminalisti zaradi zbiranja obvestil, dokaznih predmetov in zavarovanja sledi kaznivega dejanja petim odvzeli prostost in jih pridržali. Po podatkih ljubljanske policijske uprave je bilo pridržanih pet oseb, v Tuš Holdingu pa so zatrdili, da ne v podjetju Tušmobil in ne v katerem koli od drugih podjetij holdinga ni pridržanih oseb. Po neuradnih podatkih pa je bil za kratek čas pridržan tudi lastnik Tuš Holdinga Mirko Tuš.

Kriminalisti obiskali tudi Apek

Na Agenciji so kriminalisti opravili informativne pogovore z nekaterimi zaposlenimi, povezanosti preiskave Mirka Tuša in APEKa pa na Agenciji nočejo komentirati s pojasnilom, da s preiskavo Tuša niso seznanjeni. Med osumljenimi naj bi bil nekdanji direktor Apeka Tomaž Simonič, ki pa je za Televizijo Slovenija povedal, da se mudi v Skopju in da o preiskavi ni obveščen. Simonič naj bi po neuradnih podatkih iz hišne odredbe za preiskavo od Tušmobila v zameno za brezplačno dodelitev koncesije prejel tri stanovanja, enega tudi v Piranu, in več mobilnih telefonov, je poročala POP TV.

Preiskava naj bi potekala tudi pri Gorazdu Lukmanu, ki je bil posrednik pri predaji stanovanja v Piranu. Vpogled v zemljiško knjigo po poročanju POP TV kaže, da je bil prvi lastnik stanovanja Kinopodjetje Celje, ki ga je prevzel Tuš. Stanovanje je nato leta 2005 prešlo v last družbe GM Invest, ki je v lasti Lukmana, nadzornika podjetja Engrotuš. Leta 2008 je lastnik stanovanja postal Simonič, in sicer tik po tem, ko je Tušmobilu dodelil licenco za UMTS telefonijo.

Simonič je leta 2009 potrdil, da so podjetju Tušmobil brezplačno podelili licenco, vendar le zato, ker ni bilo drugega zanimanja. Tudi ko je na spornost brezplačne podelitve opozorila protikorupcijska komisija, je Simonič dejal, da je Apek postopke javnih pozivov izvajal v skladu z vso zakonodajo in vedno na enak način. Njegove hiše kriminalisti danes sicer niso preiskali, je poročal POP TV.

Policija naj bi pod drobnogled po poročanju Televizije Slovenija vzela tudi dve pomurski podjetji, pri čemer se omenja ime direktorja podjetja Telesis Daniela Copota, ki je bil v času nepravilnosti član sveta za elektrokomunikacije na Apeku. V Postojni naj bi preverjali podjetnika, ki je imel v času spornih poslov franšizo Tušmobila.Odmevne preiskave gospodarskega kriminala (Jure Predanič, kronika)

Čista lopata in SCT

Februar 2008 - Aretacij zaradi domnevno korupcijskih poslov pri javnem razpisu za gradnjo kontrolnega stolpa na ljubljanskem letališču se prime ime Čista lopata. Oktobra lani na zatožno klop sedejo Tomaž Žibert, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič.

December 2010 - Tožilstvo vloži neposredno obtožnico proti Ivanu Zidarju, Jožetu Prostorju, Andreju Krajncu, Danici Mušič in Andreju Fegušu. Očita jim, da so s fiktivnim poslovanjem družbo SCT oškodovali za 3.100.000 evrov.

Januar 2011 - Tožilstvo vloži zahtevo za preiskavo suma zlorabe položaja Ivana Zidarja in najožjih sodelavcev - šlo naj bi za 2,2 milijona evrov davčnih utaj.

Menedžerski odkup Pivovarne Laško

Julij 2010 - Tožilstvo vloži neposredno obtožnico zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb, tudi Boška Šrota in Igorja Bavčarja, očitajo jim zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pranje denarja, pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Februarja 2011 - Zunajobravnavni senat obtožnico vrne tožilstvu, ki tri dni zatem po naročilu sodnikov vloži zahtevo za preiskavo zoper Šrota, Bavčarja in druge.

Prevzem Merkurja

December 2010 - Policisti opravijo hišne preiskave domov in delovnih prostorov nekdanjega vodstva Merkurja in z njim povezanih oseb. Pridržijo nekdanjega predsednika uprave Bineta Kordeža, člana uprave Milana Jelovčana, nadzornico Merkurja in direktorico Merfina Marto Bertoncelj in nekdanjo finančnico Merkurja Janjo Kraševec. Preiskujejo sume več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja, pri čemer je po njihovih ocenah nastalo za več deset milijonov evrov škode.

Apek

April 2009 - V prostore Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije (Apek) so stopili kriminalisti in uniformirani policisti. Po naših podatkih tožilstvo zoper Simoniča še ni vložilo obtožnice ali uvedlo preiskave.

Luka Koper

April 2009 - Koprski policisti opravijo hišne preiskave pri treh vodilnih Luke Koper, predsedniku uprave Robertu Časarju in članih Aldu Babiču in Milanu Pučku. Očitajo jim sporne najeme in oddajo zemljišč, sporne dokapitalizacije brez soglasja nadzornikov in drugo.

Junij 2010 - Koprski kriminalisti ovadijo nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja, člana uprave in pooblaščenca gospodarske družbe, prek katere naj bi Luko oškodovali za okrog 88.000 evrov, saj je bila z njo sklenjena fiktivna pogodba o poslovnem sodelovanju na področju varovanja in zaščite.

Vzajemna

April 2009 - Kriminalisti preiskujejo poslovne prostore izvršnega direktorja Mobitela in nekdanjega predsednika uprave S&T Hermes Plus (ki se je konec leta 2006 preimenovalo v S & T Slovenija) Klavdija Godniča in nekdanjega predsednika uprave Vzajemne Marka Jakliča. Med letoma 2004 in 2006 naj bi bila Vzajemna podjetju S & T Slovenija preplačala storitve informacijske tehnologije za približno pol milijona evrov.

Marec 2010 - Tožilstvo v zadevi Vzajemna vloži zahtevo za preiskavo.

Junij 2010 - Tožilstvo zahtevo za preiskavo nadomesti z neposredno obtožnico, da bi tako preprečilo vrnitev 300.000 evrov Jakliču, a ker skupno trajanje zavarovanja pred uvedbo preiskave ne sme biti daljše od enega leta, sodišče denar Jakliču vrne.

Decembra 2010 - Po naročilu zunajobravnavnega senata tožilstvo vloži zahtevo za preiskavo, ker obtožnica ni bila podprta z dovolj dokazi.

Občina Koper

December 2010 - Policisti opravljajo hišne preiskave zaradi suma storitve gospodarskih kaznivih dejanj v Mestni občini Koper in več gospodarskih družbah - zaslišijo več ljudi, med njimi enega iz občine Koper in štiri iz Komunale Koper. Na občini povejo, da policiste pri njih zanima le domnevno sporen nakup svetilk javne razsvetljave, ki so jih kupili konec leta 2008.

Pod drobnogledom tudi Darij Južna

Marec 2010 - Policisti izvajajo obsežne preiskave na 15 naslovih pravnih in fizičnih osebah zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja, osnova za sum pa naj bi izhajala iz ugotovitve davčnega organa med inšpekcijskim nadzorom. Kriminalisti preiskujejo tudi novomeško cestno in gradbeno podjetje CGP, pregledajo pa tudi domove nekaterih vodilnih delavcev oziroma članov uprave. Lovke preiskave so domnevno dosegle tudi borznoposredniško hišo Perspektiva, katere lastnik je Darij Južna, ki je tudi predsednik nadzornega sveta podjetja CGP.