Prek 100 delovnih mest za ruški solarni silicij

Podjetji Solarvalue in Moser Baer bosta v Rušah zagnali proizvodnjo solarnega silicija, ki bo v končni fazi zagotovila več kot 100 delovnih mest.

Objavljeno
30. marec 2007 20.15
solarne celice
Ljubljana - Poslovni direktor nemškega podjetja Solarvalue John R. Mott je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da bosta podjetji Solarvalue in Moser Baer v Rušah zagnali proizvodnjo solarnega silicija, ki bo v končni fazi zagotovila več kot 100 delovnih mest. Skupna naložba Solarvalue in indijske družbe Moser Baer bo izvedena preko podjetja Solarvalue Proizvodnja, ki skupaj s slovenskim partnerjem obvladuje ruško podjetje TRD Metalurgija.

V Rušah letos proizvedenega do 850 ton solarnega silicija

Proizvodnja silicija se bo začela po šestmesečnem opremljanju tovarne podjetja TDR Metalurgija v Rušah. Po napovedih predstavnikov nemškega in indijskega podjetja bo v Rušah letos proizvedenega do 850 ton solarnega silicija, ki se uporablja pri izdelavi sončnih kolektorjev. Proizvodnja ob koncu leta 2008 bo znašala 4400 ton, končna trenutno načrtovana proizvodnja pa bo dosegla 5300 ton, je povedal Mott.

Vrednost investicije zaenkrat tajna

Izvršni direktor Moser Baer Photo Voltaic (MBPV), hčerinskega podjetja Moser Baer, Ravi Kana je povedal, da bo vrednost investicije "v tej fazi velika", a ni želel razkriti vsote zaradi varovanja poslovnih skrivnosti.

Odločitev za Slovenijo zaradi železniških povezav, številne izobražene in izkušene delovne sile

Po Mottovih besedah so se za Slovenijo odločili zaradi obstoječih železniških povezav ter "velikega števila izobražene in izkušene delovne sile". Kana je dodal, da bodo v Rušah proizvajali silicijeve rezine, kar je trenutno prevladujoč način izdelave solarnega silicija. Poudaril je, da povpraševanje po teh izdelkih narašča po celotnem svetu.

MBVP in Solarvalue sta obenem v današnjem sporočilu za javnost povedali, da je Moser Baer od Solarvalue pridobil 40-odstotni delež v podjetju Solarvalue Proizvodnja iz Maribora, ki je skupaj s slovenskim partnerjem W&P Profil konec lanskega leta od Holdinga slovenske elektrarne (HSE) kupilo 90,78-odstotni delež v podjetju TDR Metalurgija. Preostalih 60 odstotkov Solarvalue Proizvodnje je v lasti nemškega podjetja.

Pridobitev deleža bo družbi MBPV zagotovila dobavo "visokokakovostnih solarno čistih plošč in pomagala družbi Solarvalue povečati proizvodne zmogljivosti tovarne za proizvodnjo solarno čistega silicija", sta zapisali podjetji.

500 megavatov elektrike iz Ruš

Predstavniki podjetij so na današnji novinarski konferenci še dodali, da je iz tisoč ton silicijevih rezin moč pridobiti okoli 100 megavatov električne energije, kar pomeni, da bo končna proizvodnja obrata v Rušah zadoščala za okoli 500 megavatov elektrike.

Po navedbah podjetja Solarvalue, ki se opira na podatke podjetja Kepler Teather & Greenwood Merrion, je ocenjena globalna proizvodnja sončnih celic v letu 2006 znašala 36.200 ton in naj bi se do leta 2008 povzpela na 52.950 ton. Nameščene fotovoltaične zmogljivosti so po ocenah analitskega podjetja Credit Lyonnais Securities Asia (CLSA) v letu 2005 znašale 1,5 gigavata in naj bi se do leta 2010 povečale na šest gigavatov.

Moser Baer India je drugi največja svetovni proizvajalec praznih optičnih medijev (DVD, CD) z dnevno zmogljivostjo okoli 10 milijonov medijev.