Premier Cerar z močno gospodarsko delegacijo v ZDA

Premier bo v torek zvečer na sprejemu pozdravil še predstavnike slovenske skupnosti v New Yorku in okolici.

Objavljeno
29. november 2015 18.25
mocnik/zda
Sebastijan Kopušar
Sebastijan Kopušar
New York - Premier Miro Cerar bo od 1. do 4. decembra obiskal New York, Boston, San Francisco in Seattle, spremljala pa ga bo močna gospodarska delegacija predstavnikov 21 podjetij, gospodarskih združenj in fakultet. Turneje predstavitve Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi se bo udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je namen delovnega obiska, med katerim bodo potekala srečanja s predstavniki nekaterih ključnih podjetij na področju informacijsko-telekomunikacijskih tehnologij, predstaviti Slovenijo kot eno perspektivnejših razvojnih priložnosti za združevanje inovativne uporabe digitalnih tehnologij ter storitev na vseh nivojih delovanja - državljanov, države in družbe.

Gospodarsko-razvojni del delegacije, ki sta jo organizirala Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji in javna agencija Spirit Slovenija, bo skupaj z vladnim obiskal sedeže ključnih podjetji v ZDA s področja razvoja informacijsko-komunikacijskih tehnologij, in sicer IBM, EMC, Oracle, Cisco in Microsoft.

Obisk bodo začeli v torek v New Yorku v uradih podjetja IBM, kjer se bo premier Cerar sestal z generalnim direktorjem javnega sektorja podjetja Danielom Pelinom, nakar bo potekalo poslovno srečanje in podpis memoranduma o soglasju med slovensko vlado in podjetjem IBM. Podpisala ga bosta minister Koprivnikar in predstavnik podjetja IBM Slovenija Julij Božič.

Premier bo v torek zvečer na sprejemu pozdravil še predstavnike slovenske skupnosti v New Yorku in okolici, ki bo potekal v prostorih slovenske cerkve sv. Cirila. Pred odhodom v Boston se bo premier v zasebnem Athletic Clubu blizu Centralnega parka, kjer ima prostor v dvorani slavnih tudi pokojni olimpionik Leon Štukelj, sestal z izvršno direktorico Evropsko-ameriške zbornice Yvonne Bendinger-Rothschild.

V Athletic Clubu bo potekala investicijska konferenca, Cerar pa bo nato odpotoval v Boston, kjer se bo v hotelu Mandarin srečal z vodstvom korporacije EMC, ki se ukvarja s shranjevanjem podatkov in varnostjo. Med drugim bo to predsednik EMC Amit Yoran.

Slovenska delegacija se bo iz Bostona v četrtek odpravila v Kalifornijo, najprej na sedež računalniškega podjetja Oracle v Redwood Shores, kjer jih bo sprejel izvršni direktor Mark Hurd. Tudi tam bodo podpisali memorandum o soglasju med vlado in podjetjem, kar bosta opravila minister Koprivnikar in direktor Oracle Slovenija Rajko Novak, potekala pa bo tudi predstavitev podjetja in njegovega delovanja.

V San Joseju bo delegacija še isti dan obiskala podjetje Cisco s podobnim dnevnim redom kot pri vseh ostalih podjetjih ter univerzo Stanford, na koncu pa veleposlaništvo in častni konzul v Kaliforniji Tom Brandi prirejata sprejem v hotelu Rity Carlton v San Franciscu.

Na sedežu podjetja Microsoft v Redmondu se bo premier Cerar v petek med drugim sestal z glavnim izvršnim direktorjem Satyo Nadello, obisk pa bo sklenil na univerzi Washington v Seattlu, kjer bo z delegacijo potegnil črto z razpravo o obisku.

Slovenska vlada, podjetja in združenja menijo, da lahko Slovenija postane referenčna država in aktiven akter transformacije v Evropi, ki jo poganja digitalna tehnologija. To odpira prostor za inovativne poslovne modele ter spreminja verige vrednosti in omrežja v vseh sektorjih. V partnerskem sodelovanju države in gospodarstva vidijo priložnost oblikovati okolje, naklonjeno odprti digitalni družbi, kar bo omogočilo razvoj in rast digitalnih rešitev, ki prinašajo višjo kvaliteto življenja.

Predstavniki delegacije si želijo razvojna partnerstva z najboljšimi, zato se bodo z njimi tudi srečevali v ZDA. Ocenjujejo, da lahko država ustvari okolje, ki je naklonjeno odprti digitalni družbi, kar bo omogočilo razvoj in rast. Digitalno gospodarstvo raste sedemkrat hitreje od realnega gospodarstva. Velik del te rasti pa omogoča širokopasovni internet.

V gospodarski delegaciji bodo med drugim predstavniki podjetij Petrol, Pošta Slovenije, Nova Ljubljanska banka, Gorenje, Telekom Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Dars, Cosylab, XLAB, Avant car in 4th Office. Poleg podjetij so v njej tudi predstavniki fakultete, podjetniškega pospeševalnika in predsednik Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS, ki povezuje več kot 200 podjetij s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije.