Prevent Global lahko reši le še čudež

Ker nadzorniki niso žrtvovali predsednika uprave Ivana Majcna, ki je po mnenju Nijaza Hastorja kriv za kratki stik z Wolfsburgom, so Nemci napovedali selitev proizvodnje.

Objavljeno
27. oktober 2009 22.31
Ivan Praprotnik
Ivan Praprotnik
Slovenj Gradec - Preventov vozel je iz dneva v dan bolj zapleten in ga brez dokončnega konflikta med Slovenj Gradcem in Wolfsburgom ne bo mogoče razplesti. Prevent Dev Nijaza Hastorja hoče zaradi domnevnih napak pri vodenju poslov na vsak način odstraniti predsednika uprave Preventa Global Ivana Majcna. V bistvu gre za spopad lastnikov Janka Zakeršnika in Nijaza Hastorja, ki imata zelo različne poglede na prihodnost Globala. Hastor bi ga rad zase, Zakeršnik pa ga (vsaj za zdaj) ne da. Bitka za plen se bije na hrbtih okrog 1300 šivilj v slovenskih tovarnah v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in v Mirni.

Nezadovoljen z delom uprave Preventa Global, v katerem ima 45-odstotni lastniški delež, je stoodstotni lastnik Preventa Dev Nijaz Hastor preko svojih posrednikov napovedal prekinitev s slovenskim Preventom. Ker v Slovenj Gradcu niso upoštevali ultimata, da naj Ivan Majcen odstopi do 25. oktobra, je začel uresničevati svoj scenarij. Odpovedal bo vse posle s Preventom Global, proizvodnjo pa preselil na druge lokacije, v Sloveniji, v BiH, na Hrvaškem, morda tudi v Avstriji.

Okrog največje Preventove tovarne v Slovenj Gradcu že od ponedeljka krožijo nemški tovornjaki in čakajo, da odpeljejo blago za izdelavo prevlek, ki je v lastni Preventa Dev. Do sinoči jim to ni uspelo, a Globalovi skladiščniki so dobili nalogo, da popišejo vso lastnino Preventa Dev in jo vrnejo. Ivan Majcen je po včerajšnjem dobro uro trajajočem zboru delavcev rekel, da se to ne bo zgodilo, saj ima Global o poslih z Devom sklenjeno pogodbo o sodelovanju za nedoločen čas, ki jo je sicer mogoče preklicati.

Majcen med šiviljami

Majcna so šivilje včeraj zasipale z vprašanji in obtožbami, da uprava ni storila vsega za ohranitev delovnih mest. Pojasnil jim je stališča uprave in nadzornikov do zahtev iz Wolfsburga ter dodal, da je takoj pripravljen oditi s položaja predsednika uprave, če bi v Preventu Dev zagotovili, da slovenjgraškega podjetja ne bodo spravili v stečaj. In še da za sanacijo nujno potrebujejo dobrih pet milijonov evrov Hastorjevega posojila.

Tudi delavci menijo različno. Eni bi bili takoj za to, da Majcen odide in da jih vsaj 800 - kakor zagotavlja Prevent Dev - obdrži delo. Drugi so prepričani, da Nemci s Hastorjem izsiljujejo Global. Vse pa je strah, kaj se utegne zgoditi, če Global res zdrsne v stečaj. Potem bo brez dela 1300 ljudi, čeprav je mogoče pričakovati, da bi se del proizvodnje vendarle obdržal.

Nasprotujočih si stališč lastnika Zakeršnik in Hastor nikakor ne zbližujeta. Uprava Globala že od avgusta napoveduje izredno skupščino, na kateri bi morali na hitro sprejeti ukrepe za preprečitev stečaja, a te še vedno ni sklicala. Hastor noče slišati o dokapitalizaciji, kaj šele o tem, da bi v Slovenj Gradec dodatno vložil denar. Tega si menda prizadeva najti večinski lastnik Zakeršnik, a časa je še morda mesec, dva.

Nad Preventom Global visi težko breme dolgov. Krovno podjetje je bankam dolžno 60 milijonov evrov, že deset milijonov evrov bi bilo treba odplačati do konca leta. Ker je dela manj, je manj tudi prihodkov in s tem denarjem Global ne more plačevati obveznosti bankam. Če ne bo druge rešitve, bo že konec leta moral razglasiti plačilno nesposobnost. To pa pomeni uvedbo stečaja.

Več v sredinem Delu.