Prevent Globala seznanjen s strateškim partnerjem

Uprava slovenjgraške družbe Prevent Global je nadzornemu svetu na današnji seji prvič predstavila konkretne informacije glede možnosti sodelovanja s strateškim partnerjem, s pomočjo katerega bi bil zagotovljen nadaljnji obstoj.

Objavljeno
06. november 2009 19.06
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Slovenj Gradec - Uprava slovenjgraške družbe Prevent Global je nadzornemu svetu na današnji seji prvič predstavila konkretne informacije glede možnosti sodelovanja s strateškim partnerjem, s pomočjo katerega bi bil zagotovljen nadaljnji obstoj Prevent Globala. "Gre za znano, veliko in pomembno podjetje," je po seji nadzornikov dejal predsednik Vladimir Bilić.

"S tem smo lahko zelo, zelo zadovoljni," je dejal Bilič, ki imena strateškega partnerja ni želel razkriti, je pa uprava napovedala, da bo informacije razkrila do konca novembra. Po Bilićevih besedah se v kratkem obeta podpis pisma o nameri, nato pa tudi podpisi konkretnejših pogodb, ki bodo po njegovih besedah družbi Prevent Global zagotovile "ne le nadaljnji obstoj, temveč ponovno prosperiteto".

 

Nadzorni svet, ki je sicer kot osrednjo točko obravnaval grozečo insolventnost družbe, pa je sklenil, da uprava v prihodnjih dneh skliče skupščino, na kateri bodo delničarji v zvezi z insolventnostjo odločali o potrebni takojšnji odprodaji poslovno nepotrebnega premoženja.

 

Druga točka dnevnega reda skupščine pa bo povezana z zapolnitvijo dveh mest članov nadzornega sveta, ki sta podala odstopni izjavi. To sta bila Janko Šteharnik, ki je danes še sodeloval na seji, in Bogdan Šavli, ki je odstopil iz zdravstvenih razlogov in na seji ni več sodeloval.Delavci Prevent Globala nezaupljivi do uprave

Pred začetkom današnje seje nadzornega sveta slovenjgraške družbe Prevent Global se je pred sedežem podjetja zbralo okoli 50 strokovnih delavcev iz krovne družbe Prevent Global, ki so izrazili zaskrbljenost nad dogajanjem in nezaupanje upravi družbe. To so zapisali tudi v pismu, ki so ga predali predsedniku nadzornega sveta Vladimirju Biliću.

V pismu, ki so ga posredovali tudi medijem, zaposleni pozivajo upravo in nadzorni svet h "korektni in verodostojni predstavitvi situacije ter k aktivnemu iskanju optimalne rešitve za večino zaposlenih". Zaposleni se pritožujejo zaradi pritiskov in navajajo, da so "odnosi do zaposlenih kot tudi do edinega kupca, Prevent DEV, še vedno razdiralni".

 

Upravi očitajo, da s svojim ravnanjem resno ogroža obseg obstoječih poslov in da ne poda konkretnih informacij o zagotovljenih novih poslih. Še posebej jih skrbijo prihodnja delovna mesta strokovnih služb, saj naj bi bilo konec leta ogroženih 150 delovnih mest, vezanih na pogodbo s Prevent DEV, od 191 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global.

 

Medtem pa Prevent DEV zagotavlja delovna mesta v proizvodnji za vsaj 700 delavcev in 150 zaposlenih v strokovnih službah, navajajo zaposleni in dodajajo, da ne razumejo podpore nadzornega sveta upravi, ki jo je ta deležna kljub nezaupnicam s strani kupca in strokovnih direktorjev.

 

Predsednik nadzornikov Bilić je pismo sprejel in obljubil, da ga bo nadzorni svet, ki pravkar zaseda, skrbno prebral, današnji zbor delavcev pred sedežem družbe pa razume kot "izražanje zaskrbljenosti in ne kot protest proti delu nadzornega sveta in uprave". Ob tem je zbranim zagotovil, da organi družbe delajo po najboljših močeh, da se ohrani čim več.

 

Pismo je danes nadzornemu svetu poslal tudi podjetniški sindikat, član Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Sindikat pričakuje, da bo seja nadzornikov, kot pišejo, "končno plodna". "Glede na optimistično gledanje s strani predsednika uprave Ivana Majcna, izraženih na zborih delavcev v Mirni in v Slovenj Gradcu, je te dni zadnji čas, da nas seznani s konkretnimi podatki," je zapisal predsednik podjetniškega sindikata Vlado Zorman.

 

Medtem so iz nemškega Prevent DEV, ki je v lasti Nijaza Hastorja, drugega največjega lastnika Prevent Globala, sporočili, da so "brez opravilno sposobne uprave Prevent Globala" primorani zavarovati proizvodnjo in da zato vzporedno vzpostavljajo možnosti za nadomestno proizvodnjo. V sporočilu za javnost, posredovanem prek komunikacijske skupine Spem, so kritični do ravnanja uprave Prevent Globala, ki je po njihovem v škodo celotne Skupine Prevent, in ponovno poudarjajo, da pod trenutnimi pogoji konstruktivno sodelovanje z odgovornimi v Prevent Globalu ni mogoče.