Prevent na pogovorih pri nemškem kupcu

Izvršni odbor svobodnega sindikata v slovenjgraškem Prevent Globalu se je na sestanku seznanil s pogovori, ki so jih predstavniki sindikata opravili pri nemškem kupcu, podjetju Prevent DEV.

Objavljeno
11. november 2009 17.22
Mo. B./STA
Mo. B./STA
Slovenj Gradec  - Izvršni odbor svobodnega sindikata v slovenjgraškem Prevent Globalu se je na današnjem sestanku seznanil s pogovori, ki so jih predstavniki sindikata v torek opravili pri nemškem kupcu, podjetju Prevent DEV. Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Vlada Zormana Prevent DEV vztraja pri zamenjavi uprave ali pa bo začel seliti proizvodnjo.

Predstavniki sindikata so se po Zormanovih besedah za sestanek s predstavniki Prevent DEV, ki je kupec večine v Sloveniji sešitih avtomobilskih sedežnih prevlek, odločili zaradi njihovih napovedi selitve proizvodnje iz slovenskih avtomobilskih družb koncerna Prevent Global. Za sestanek so se odločili tudi zato, tako Zorman, ker s strani uprave Prevent Globala še vedno niso dobili konkretnih informacij o strateškem partnerju in o možnostih nadaljevanja proizvodnje.

Predstavniki Prevent DEV so predstavnikom sindikata ponovno poudarili, da bodo, če ne bo zamenjana uprava Prevent Globala, začeli seliti proizvodnjo na druge lokacije, med drugim v Bosno. Proizvodnjo v Sloveniji, ki bi zagotavljala delo okoli 750 delavcem, pa lahko ohranijo samo v sodelovanju z drugo upravo, je pogovore povzel Zorman.

Zato se je izvršni odbor sindikata danes dogovoril, da s strani Prevent DEV pridobijo pisna zagotovila, da bi se takšen obseg proizvodnje ohranil, s temi argumenti pa bi se nato sestali s predsednikom uprave Prevent Globala Ivanom Majcnom, da bi ta razmislil o svojem odstopu.

Kot je znano, je uprava na čelu z Majcnom v petek nadzorni svet prvič seznanila s konkretnim imenom in pogovori s strateškim partnerjem, s pomočjo katerega bi omogočili nadaljnji obstoj Prevent Globala in njegovih družb v Sloveniji ter se izognili stečaju.

Vodstvo družbe imena javnosti še ne želi razkriti, mediji pa so v torek poročali, da bi strateški partner družbe lahko bil francoski koncern Michel Thierry, česar pa Majcen ni ne potrdil ne zanikal. Hkrati je dejal, da se je Prevent Global še naprej pripravljen pogovarjati s predstavniki podjetja Prevent DEV o možnostih nadaljnjega sodelovanja.

Potem ko sta bila prejšnji teden dva zbora delavcev v Preventovih podjetjih v Slovenj Gradcu in v Mirni na Dolenjskem, so se danes zbrali tudi delavci v podjetju v Radljah ob Dravi, ki so želeli dobiti pojasnila o dogajanju v družbi in obetih glede nadaljnje proizvodnje.

Sicer pa kljub napovedim vodstva družbe še vedno ni bila sklicana skupščina, na kateri bi lastniki, med katerimi sta največja Janko Zakeršnik in lastnik Prevent DEV Nijaz Hastor, odločali o takojšnji odprodaji nepotrebnega premoženja zaradi grozeče insolventnosti in o zasedbi dveh mest v nadzornem svetu. Kot so povedali v Prevent Globalu, bo skupščina sklicana ta ali naslednji teden.