Prevent s sindikati o stanju v skupini

Uprava družbe Prevent Global je predstavnikom sindikatov predstavila stanje v podjetjih skupine ter predloge ukrepov za finančno prestrukturiranje. Sindikalisti do napovedali podporo vsem ukrepom, ki bodo ohranili čim več delovnih mest.

Objavljeno
28. september 2009 20.16
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Slovenj Gradec - "Glavni cilj vseh aktivnosti je ohranitev čim večjega števila delovnih mest," je, kot so sporočili iz družbe, dejal predsednik uprave družbe Ivan Majcen. S članom uprave Dušanom Zakeršnikom sta predstavnike sindikatov Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in KNSS Neodvisnost seznanila z aktualnim stanjem in dogajanjem v podjetjih skupine Prevent Global, s predlogi ukrepov za finančno prestrukturiranje in videnjem situacije v prihodnosti, so sporočili iz družbe.

 

Predstavniki sindikatov so na srečanju izrazili podporo vsem ukrepom uprave, ki bodo ohranili čim več delovnih mest ter pravic iz kolektivnih pogodb in zakonodaje, je po srečanju povedal predstavnik ZSSS v podjetju Vlado Zorman.

 

Po njegovih besedah je stanje v podjetjih "kar precej napeto", da so pa doslej redno prejemali plače in druge dohodke. Dejal je, da bodo stanje v podjetjih sproti spremljali in na izvršnih odborih podprli ukrepe, ki bodo zagotovili ohranitev čim več delovnih mest. O tem, koliko ljudi bi lahko izgubilo delo, po Zormanovih besedah danes niso govorili.


Pod vprašajem zaposlitev za okoli 170 delavcev

 

Kot je znano, je pod vprašajem zaposlitev okoli 170 delavcev družbe Prevent PUR, ki je v lasti družb Prevent Global iz Slovenj Gradca in Prevent DEV iz nemškega Wolfsburga. Vodstvo te družbe je minuli teden, potem ko skupščina ni sprejela nobenega od treh predlogov vodstva družbe za rešitev podjetja iz finančnih težav (ponudba za prevzem Prevent PUR s strani nemškega podjetja Bergler, ki je sicer v lasti Nijaza Hastorja, tudi lastnika družbe Prevent DEV, odpis terjatev družbe Prevent Global skupaj z denarnim vložkom drugega delničarja in dokapitalizacija obeh družbenikov v enakem deležu), napovedalo vložitev predloga za stečaj podjetja.

 

Največja delničarja družbe Prevent Global, Janko Zakeršnik in Nijaz Hastor, bosta na izredni skupščini družbe, ki bo predvidoma v začetku novembra, odločala o predlogu uprave za rešitev družbe pred plačilno nesposobnostjo. Skupščina bo odločala o predvidenem programu dezinvestiranja ter dokapitalizaciji družbe v znesku celotnega primanjkljaja denarnega toka do konca leta 2010.

 

Majcen je minuli teden ocenil, da predlog uprave Prevent Globala za finančno prestrukturiranje družbe, ki predvideva, da Prevent Global pridobi od vseh največjih delničarjev podrejeni kredit v znesku 5,2 milijona evrov in da Prevent DEV mesečno plačuje know-how in licenčnino za uporabo blagovne znamke v višini 600.000 evrov, "očitno ne bo potrjen s strani Prevent DEV in z njim povezanih družb".

 

Na to naj bi po njegovih besedah kazala tudi dejanja Prevent DEV, ki še naprej pritiska na selitve programov iz skupine Prevent Global, kljub temu da je bil predpogoj predlaganega programa finančnega prestrukturiranja ohranitev obstoječih programov v proizvodnjah skupine Prevent Global v Sloveniji.