Prevzem Opla znan do 27. novembra

Evropska komisija bo o skladnosti prevzema nemškega avtomobilskega proizvajalca Opel s strani kanadske družbe Magna s pravili konkurence odločila do 27. novembra.

Objavljeno
26. oktober 2009 15.08
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Bruselj - Evropska komisija bo o skladnosti prevzema nemškega avtomobilskega proizvajalca Opel s strani kanadske družbe Magna s pravili konkurence odločila do 27. novembra. Ta postopek bo ločen od ugotavljanja ustreznosti nemških državnih garancij novemu kupcu Opla.

Kanadski proizvajalec avtomobilskih delov Magna in ruska banka Sberbank sta bila septembra izbrana kot najprimernejša kupca družbe Opel, ki je v lasti ameriškega avtomobilskega proizvajalca General Motors (GM). Glede na dogovor naj bi Magna in Sberbank prevzeli 55-odstotni lastniški delež v Oplu, GM bi ohranil 35 odstotkov lastništva, preostalih 10 odstotkov pa bo ostalo v lasti zaposlenih v Oplu.

 

Odločitev GM za Magno je takrat pozdravila nemška vlada, ki je kupcu zagotovila tudi 4,5 milijarde evrov državnih garancij.

 

Evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes je povedala, da bo komisija za dokončno odločitev potrebovala več tednov. Komisarka bo ugotavljala, ali so omenjene državne garancije povezane z izbiro Magne za kupca in ali je višina pomoči morebiti nesorazmerna. Nemčija Evropske komisije še ni uradno zaprosila za odobritev te pomoči.