Pri ugodnih kreditih niso odkrili kaznivih dejanj

Pri t.i. sanjskih kreditih, ki so jih državljani Slovenije najemali pri avstrijskih bankah, policisti doslej niso odkrili kaznivih dejanj. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, sodelujeta pa tudi Davčna uprava RS in avstrijske oblasti.

Objavljeno
25. avgust 2009 18.07
Maratonska hišna preiskava – Kriminalisti so Meltalove urade zapustili šele ob 23.33 uri. Zasežene poslovne dokumentacije je bilo toliko, da so jo morali odpeljati z vozičkom.
Da. O./STA
Da. O./STA
Murska Sobota - Pri t.i. sanjskih kreditih, ki so jih državljani Slovenije najemali pri avstrijskih bankah, policisti doslej niso odkrili kaznivih dejanj. Kljub temu se kriminalistična preiskava nadaljuje, v njej pa sodelujeta tudi Davčna uprava RS in avstrijski varnostni organi.

Predstavniki Generalne policijske uprave (GPU) so poudarili, da je najemanje kreditov pogodbeno razmerje med dvema strankama in je v primeru t.i. sanjskih kreditov v veliki večini šlo za kreditojemalce, ki v Sloveniji niso bili kreditno sposobni in jim banke niso odobrile posojil.


V Avstriji so ti kreditojemalci ob pogojih, ki so jih postavile tamkajšnje banke, brez večjih težav pridobili posojila, kot jamstvo za poplačilo posojila pa so zastavili svoje nepremičnine. Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da se težave pojavljajo predvsem pri tistih kreditojemalci, ki svojih obveznosti ne poravnavajo redno.


Sicer pa je generalni direktor policije aprila letos odredil izvedbo strokovnega nadzora nad delom murskosoboške policijske uprave z namenom, da se preveri strokovnost preiskovanja sumov kaznivih dejanj v povezavi z najetimi posojili pri avstrijskih bankah. Med nadzorom je bilo ugotovljeno, da so murskosoboški kriminalisti do dneva nadzora obravnavali dve prijavi sumov kaznivih dejanj pri najemu omenjenih posojil oz. sum ponarejanja posojilne pogodbe in sum goljufije s strani banke. Že pred nadzorom je vodstvo Policijske uprave Murska Sobota ugotavljalo nevtralnost preiskovalcev, ugotovili pa so, da nihče izmed kriminalistov ali njihovih sorodnikov ni najel posojila pri avstrijskih bankah.


Delovna skupina za preiskavo sumov gospodarskih kaznivih dejanj pri najemanju hipotekarnih posojil državljanov Slovenije pri avstrijskih bankah je od Banke Slovenije pridobila tudi podatke o upravičenosti oz. dovoljenju Banke Slovenije avstrijskima bankama za trženje omenjenih posojil. Iz podatkov je tako razvidno, da avstrijski banki do marca lani nista imeli dovoljenja Banke Slovenije za izvajanje bančnih poslov na območju Slovenije, kar sicer predstavlja kršitev bančne zakonodaje, so pojasnili, a dodali, da slednje na samo veljavnost posojilnih pogodb ne vpliva.


Glede posojil, ki so jih pri eni avstrijski banki najemali člani policijskega in carinskega sindikata, je, kot so povedali na novinarski konferenci, po doslej zbranih podatkih ugotovljeno, da so do leta 2004 predstavniki avstrijske banke prihajali v Slovenijo in največ enkrat mesečno v policijskih prostorih pobirali gotovinske anuitete. Ker je prišlo do primerov, ko so mesečna odplačila izostala tudi pri policistih, so se predstavniki avstrijske banke dogovorili s posojilojemalci, da so podpisali izjavo s katero so dovolili administrativno prepoved na svoji plači, računovodstva pa so ta denar nakazovala na račun ene izmed gospodarskih družb v Sloveniji, ki je potem denar prenakazala v Avstrijo. Tudi v tem primeru kriminalisti niso ugotovili suma kaznivih dejanj.


Samomor zaradi sanjskih kreditov?


Murskosoboški policisti so med drugim tudi obravnavali samomor 43-letne ženske z območja Murske Sobote. V prvih dneh po samomoru policisti niso ugotovili, da bi bil samomor posledica najetja posojila pri avstrijskih bankah. Že pred svojo smrtjo je 43-letna ženska skupaj s partnerjem prišla na policijo, v takratnem pogovoru pa sta povedala, da najetega posojila nista odplačevala, zato so ju predstavniki avstrijske banke večkrat opozarjali, da dolg poravnata. Ker takrat v pogovoru nista navedla, da bi druge osebe od njiju zahtevale povrnitev dolga s silo ali grožnjo, jima je kriminalist svetoval, da za razrešitev problema poiščeta pravno pomoč.