Prihajajo boljši turistični časi?

Slovenski turistični delavci se bodo konec tedna z dobrimi novicami vrnili z mednarodne turistične borze ITB Berlin, največjega sejma turistične industrije na svetu.

Objavljeno
10. marec 2011 22.14
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Berlin – »Za Skupino Bernardin lahko rečem, da bo sezona bistveno boljša. To kažejo rezervacije, ki jih je letos vsaj 15 odstotkov več kot lani v tem času. Čeprav si turistični velikani, ki skrbijo za turizem v Egiptu, Tuniziji in drugih arabskih državah, močno prizadevajo obnoviti normalno stanje, je del turistične množice že preusmerjen v druge države. Tudi na Hrvaško in v majhnem deležu v Slovenijo. Zato bo leto boljše za večino tudi v Sloveniji,« je včeraj iz Berlina napovedal Borut Fakin, vodja trženja Skupine Bernardin.

Taleb Rifai, generalni sekretar Svetovne turistične organizacije, je v svojem nagovoru na odprtju berlinske borze dejal, da je pred nami desetletje potovanj in turizma. »Turizem lahko odločilno pripomore k trajnostnemu in pravičnejšemu razvoju svetovnega gospodarstva. Prejšnje desetletje je bilo nadvse razgibano. Nikoli prej ni toliko ljudi potovalo v toliko krajev. Turistična industrija je leta 2000 zabeležila 687 milijonov turističnih prihodov, lani pa 935 milijonov (sedem odstotkov več kot leta 2009). Lani je po svetu potovalo 235 milijonov več turistov kot desetletje prej.

Turistični prihodki so se na svetovni ravni skoraj podvojili: s 482 milijard na skoraj 900 milijard dolarjev v letu 2010. Skoraj polovica (47 odstotkov) turistov je iz novih, razvijajočih se držav. Sodobna tehnologija drastično spreminja oblike in načine potovanj. Ta pa so zaznamovali predvsem 11. september 2001, pandemije in svetovna finančna ter gospodarska kriza,« je prejšnje desetletje ocenil generalni sekretar Svetovne turistične organizacije. Svetovna brezposelnost je rekordna in v svetu bodo po ocenah potrebovali pet let, da bo zaposlenost spet takšna kot pred začetkom krize. Turizem prispeva pet odstotkov svetovnega BDP, 30 odstotkov izvoza storitev in eno dvanajstino vseh zaposlitev na svetu.

Janez Jager, direktor trženja Istrabenz Turizma, je z berlinske borze sporočil, da so napovedi o visoki turistični rasti lahko varljive. »Azijske države in Bližnji vzhod bodo imeli rast tudi z dvomestnimi številkami. Evropa pa bo dosegla v povprečju le eno do dvoodstotno rast prihodov, zelo nizko (ali pa ničelno) rast prenočitev in bo utrpela celo nazadovanje prihodkov. Hkrati Evropa povečuje ponudbo, konkurenca je večja, zasedenost torej globalno nižja.

Pozitivno je, da Nemčija napoveduje rast emitivnega turizma za približno osem odstotkov, podobno rast prihodov nemških turistov bo imela tudi Hrvaška. Slovenija ima prav tako ugodne napovedi z nemškega in avstrijskega trga, precej negotovosti pa je na italijanskem trgu. V celoti lahko pričakujemo rahlo povečanje obiska. Na končni rezultat bo pomembno vplivalo, koliko bomo znali izkoristiti nove turistične tokove, turiste z novih trgov,« je dejal Janez Jager in dodal, da na račun krize v arabskih državah slovenski turizem ne more pričakovati opaznejših sprememb.