Priprave na samostojno delo

Nadzorni svet družbe Mura in partnerji se ukvarja z reševanjem številnih težav na začetku samostojnega poslovanja. Družbo je treba v najkrajšem času organizirati tako, da bo sposobna za samostojno delo.

Objavljeno
09. oktober 2009 19.29
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Murska Sobota - Nadzorni svet družbe Mura in partnerji se ukvarja z reševanjem številnih težav na začetku samostojnega poslovanja. Po besedah Matjaža Jauka je treba družbo v najkrajšem času tudi v praksi organizirati tako, da bo sposobna za samostojno delo. Predvsem velja to za razmejitev njenih stroškov poslovanja od stroškov, ki so jih ustvarile družbe Mure v stečaju, in petih družb, ki še poslujejo.

Matjaž Jauk je pojasnil, da je bilo poslovanje trinajstih družb v skupini vsestransko prepleteno, predvsem pa je bila nejasna delitev stroškov za porabljeno energijo in vse drugo. Zato se bosta poslovodstvo ter nadzorni svet Mure in partnerji prihodnji teden s stečajnim upraviteljem matere Mure, d. d., Brankom Đorđevičem dogovorila o sklenitvi najemnih pogodb za prostore, strojno opremo ...

Vse nepremičnine in večina premičnega premoženja, ki ga potrebuje Mura in partnerji, je namreč last Mure, d. d., v stečaju. Đorđevič je za Delo povedal, da bodo razmerja med družbo v stečaju in vsemi delujočimi podjetji uredili tako, da jim bo omogočeno samostojno in pregledno poslovanje, ne pa v njihovo škodo.

Jauk je optimističen glede poslovanja Mure in partnerji: kratkoročno imajo dovolj naročil za 470 zaposlenih, od tega polovico od nemškega Huga Bossa, drugo polovico pa od drugih, prav tako dolgoletnih partnerjev Mure. »Če se bo izšlo po pričakovanjih, bomo dosegli cilj. Ta pa je zagotoviti delo za tisoč delavcev. Težko je napovedati, kdaj se bo to zgodilo. Morda že oktobra, saj je zdaj vrhunec delovne sezone v oblačilni industriji.«

V Muri in partnerji bodo šivali tudi oblačila domačih blagovnih znamk za družbo EHM (Evropska hiša mode), ki posluje nemoteno. »Zato se moramo pripraviti na dodatne zaposlitve delavcev med tistimi, ki so zaradi stečajev družb Mure izgubili delo. To ne bo lahka naloga, verjamem pa, da jo bomo opravili korektno in v korist družbe in delavcev,« je povedal Jauk.

Iz sobotne tiskane izdaje Delo