Prispelo 26 ponudb

Posebna komisija je danes odprla 26 prispelih ponudb za odkup lastniških deležev v 10 podjetjih, ki sta jih KAD in SOD skupaj z ostalimi večjimi lastniki ponudila v javnem zbiranju ponudb.

Objavljeno
04. april 2007 18.44
Ljubljana - Posebna komisija je danes odprla 26 prispelih ponudb za odkup lastniških deležev v 10 podjetjih, ki sta jih KAD in SOD skupaj z ostalimi večjimi lastniki ponudila v javnem zbiranju ponudb.

Največje zanimanje potencialnih kupcev je za lastniški delež v Naravnem zdravilišču Topolšica, Labodu in Splošni plovbi, medtem ko za delež v Iskri Avtoelektriki ni prispela nobena ponudba, so sporočili iz KAD in SOD.

Vsebina ponudbe

KAD in SOD sta ponudbo za nakup deležev skupaj z ostalimi lastniki objavila 16. februarja, iztekla pa se je v torek ob 12. uri. Ponudba se je nanašala na paketne deleže v 10 podjetjih, in sicer na 26,94 odstotka Iskre Avtoelektrike, 24,71 odstotka družbe Salus, 51,63 odstotka Naravnega zdravilišča Topolšica, 47,83 odstotka družbe Domel, 31,20 odstotka družbe Velana, 39,85 odstotka družbe Labod, 39,94 odstotka Hotela Krim, 24,58 odstotka Beti in 45,58 odstotka Stilles ter 29,65 odstotka Splošne plovbe.

Kot so v skupnem sporočilu za javnost še zapisali v KAD in SOD, bodo prodajalci vse prispele ponudbe pregledali, ovrednotili ter sprejeli odločitev o nadaljnjih prodajnih aktivnostih. Ponudbe morajo biti veljavne do 20. junija oziroma v primeru Splošne plovbe do 3. julija ter morajo izpolnjevati vse ostale razpisne pogoje.

V pogojih za oddajo ponudbe za 29,65-odstotni poslovni delež Splošne plovbe sta SOD in KAD, ki prodaja delež za račun Prvega pokojninskega sklada RS, zahtevala tudi program razvoja za naslednja štiri leta ter predložitev pisnega zagotovila, da se bo ponudnik kot družbenik zavzemal za investicijska vlaganja v ladijsko floto in za ohranitev števila zaposlenih ter sedeža, uprave in strokovnih služb v Sloveniji.

Poleg tega prodajalca zahtevata tudi predložitev izjave banke, da ponudnik razpolaga s sredstvi za nakup deleža ter pisno soglasje Banke Koper za nadomestilo državnega poroštva.

Možna tudi dodatna pogajanja

Zbiranje ponudb je sicer nezavezujoče za ponudnike in brezpogojno za kupce. Pred končno izbiro kupca za posamezno naložbo so možna tudi dodatna pogajanja s ponudniki ali izvedba prodaje na dražbi. Kot še zatrjujejo v KAD in SOD, bodo vse prodajne aktivnosti izpeljane strokovno, vsem udeležencem v postopku pa bo zagotovljena preglednost, predvsem pa enakopravno obravnavanje.

Iz DSU pa so sporočili, da je nadzorni odbor DSU danes soglašal s prodajo 251.189 delnic oz. 75,15-odstotnega poslovnega deleža DSU v družbi Metalka Commerce. Na podlagi prispelih ponudb je komisija za vodenje postopka izbrala najugodnejšega ponudnika, in sicer družbo Les iz Rovt, ki jo je predlagala likvidacijskemu upravitelju v sprejem.

DSU je s prodajo omenjenega deleža v Metalki Commerce iztržil 4,14 milijona evrov. Poleg ponujene cene je komisija v skladu z razpisnimi pravili upoštevala tudi bodoče razvojne načrte in poslovne rezultate, investicijska vlaganja ter zaveze za ohranitev zaposlenosti.

Kot je znano, je bil razpis za javno zbiranje ponudb za nakup delnic družbe Metalka Commerce objavljen 17. februarja, rok za zbiranje ponudb pa se je iztekel 5. marca. Vsem interesentom, ki so se prijavili na razpis, je bil omogočen sestanek s predstavniki družbe Metalka Commerce, so v sporočilu za javnost še navedli v DSU.