Pritožba zoper stečaj Vina Brežice

Na krško okrožno sodišče je bila vložena pritožba zoper na objavljeni stečajni postopek Vina Brežice. V primeru uspešne pritožbe bi s podporo novega naložbenika in partnerjev do januarja z večino zaposlenih zagnali polno proizvodnjo.

Objavljeno
22. september 2009 18.44
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Brežice - Pooblaščenec lastnika družbe Vino Brežice, odvetnik Vladimir Bilić, bo danes na krško okrožno sodišče vložil pritožbo na 9. septembra objavljeni stečajni postopek. V primeru uspešne pritožbe bi s podporo novega naložbenika in partnerjev do januarja z večino zaposlenih zagnali polno proizvodnjo, je napovedal direktor družbe Luka Repovž.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Dvorcah pri Brežicah povedal Repovž, bi v primeru uspeha oziroma takoj, ko bi bil umaknjen sklep o stečaju, delavci, ki so zaradi neizplačila zaostalih plač in ostalih izplačil v začetku avgusta začeli stavkati, dobili izplačani zaostali plači, tekoča izplačila pa bi jim izplačevali sproti.

 

Glede na to, da se s Coca Colo, dosedanjim glavnim partnerjem Vina Brežice, pred zagonom proizvodnje pogajanja vlečejo dva do tri mesece, bi lahko ta v polnem zamahu stekla šele v januarju prihodnje leto. Do takrat naj bi začela delati večina doslej zaposlenih delavcev, v mesnem času bi proizvodnja tekla z zmanjšanim številom zaposlenih, reševanje vmesnega obdobja pa je stvar dogovora s sindikatom, je dejal.

 

Za sodelovanje z Vinom Brežice se po njegovih besedah dogovarjajo s srbskim in italijanskim partnerjem, ki bi v primeru nesodelovanja Coca Cole nadomestila njen izpad.

 

Kapital 1,25 milijona evrov, ki bi ga po pismu o nameri, ki ga je 7. septembra lastnik družbe Mihajlo Čule, le dva dneva pred objavo stečaja, podpisal s podjetjem Novi Triglav AD Skopje in njegovim lastnikom Borisom Finguštom, pa bi vložili v zagon proizvodnje, marketing in vnovično uvedbo lastnih blagovnih znamk, je pojasnil Repovž.

 

Po mnenju odvetnika Bilića bo v nekaj tednih o pritožbi odločalo višje sodišče v Ljubljani, možnost za njen uspeh pa je 60 proti 40. Kot je ocenil, stanje pred uvedbo stečaja ni bilo brezizhodno, le prave osebe se niso pogovarjala s pravimi sogovorniki.

 

Danes je tudi predstavil omenjeno pismo o nameri oziroma o naložbi 1,25 milijona evrov, ki bi jih, kot je zatrdil Fingušt, 98-odstotni lastnik podjetja, borznoposredniške družbe, ki se ukvarja z različnimi naložbami, Novi Triglav AD Skopje, v roku enega meseca po pravnomočni zavrnitvi predloga za začetek stečajnega postopka vložil v Vino Brežice.

 

Da do tega še ni prišlo, je po Biliću krivda prejšnjega direktorja Roberta Špilerja, ki ni, preden je samozvano na sodišču z izjavo pristal na stečaj, o tem obvestil lastnika in se posvetoval z delavci.

 

Takrat bi moral vajeti družbe prevzeti nekdo drug, tako Bilić, Špiler pa je izbral najslabšo rešitev, saj nihče ne želi vlagati v družbo, ki je šla v stečaj in poplačevati upnike, s katerimi nima nič. Stečaj za družbo in delavce ni koristen, novo vodstvo pa ima vizijo nadaljevanja proizvodnje, je opozoril.

 

Novinarske konference se je udeležil tudi sindikalni predstavnik Vina Brežice Janko Kržan, ki je dejal, da delavci upajo, da gre tokrat za resno rešitev, za predlog stečaja pa so se odločili, ker niso videli druge rešitve. Če bo odgovor sodišča na pritožbo negativen, bodo vsi zaposleni od 2. oktobra na borzi dela, je povzel.