Prižgana zelena luč za milijardo evrov vredno naložbo v Teš 6

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je prižgal zeleno luč za naložbo v izgradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6). Investicija vredna približno 1,1 milijarde evrov.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.31
Termoelektrarna Šoštanj sodi med pet največjih onesnaževalcev v Sloveniji.
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je danes prižgal zeleno luč za naložbo v izgradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (Teš 6). Po njegovi oceni so izpolnjeni pogoji za izdajo starševskega poroštva za investicijo, ki je s stroški investiranja vredna približno 1,1 milijarde evrov.

Kot so po seji nadzornega sveta sporočili iz HSE, so nadzorniki generalnemu direktorju HSE Borutu Mehu podelili predhodno soglasje za dokapitalizacijo TEŠ do višine 85,4 milijona evrov, ki naj bi jo izpeljali še letos. Nadzorniki so odobrili tudi zaključne dogovore o ostalih virih financiranja naložbe v Teš 6.

 

Predračunska vrednost naložbe se je zaradi spreminjanja razmer na področju cen specifične tehnološke opreme, cen električne energije, CO2 kuponov, povečanih stroškov financiranja po pojasnilih nadzornikov ves čas spreminjala. Potem ko je aprila skupaj stroški investiranja že presegla 1,34 milijarde evrov, se je znižala na 1,103 milijarde evrov, brez stroškov financiranja pa znaša 997 milijonov evrov.

 

"Znižanje investicijske vrednosti ni šlo na račun krčenja obsega pogodbenih del, temveč je posledica izpogajane nižje cene glavne tehnološke opreme, znižanja cene naprave za razžvepljevanje ter tudi gradbenih del, stroškov investitorja in stroškov financiranja," so pojasnili po seji nadzornega sveta.

 

Naložba v šesti blok bo financirana iz naslednjih virov: 300 milijonov evrov bodo znašali lastni viri HSE in partnerja oz. partnerjev, 100 milijonov evrov predstavljajo lastni viri investitorja, to je Teš, približno 500 milijonov evrov bodo znašali krediti EIB in EBRD, ostali krediti (HSE, poslovne banke, partnerji) pa 200 milijonov evrov.

 

Nadzorniki, ki jih vodi Franc Žerdin, so pri današnji odločitvi upoštevali predvsem glavne razloge za investicijo. Projekt gradnje Teš 6 je strateškega pomena za državo in je uvrščen v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007 - 2023, so poudarili.

 

"Po dolgih in zahtevnih pogajanjih ter usklajevanjih, povezanih z investicijo v izgradnjo Teš 6, z zadovoljstvom ugotavljam, da so izpolnjeni potrebni pogoji za začetek izvedbe zahtevne investicije," je pisno pojasnil Žerdin. Nadzorni svet HSE, katerega del je Teš, bo s sklepom imenoval strokovno skupino za interni nadzor poteka investicije in zadolžil vodstvo družbe, da ga na vsaki seji sproti obvešča o ugotovitvah.

 

Z izgradnjo šestega bloka, ki naj bi začel poskusno obratovati novembra leta 2014, bodo iz štirih milijonov ton premoga do leta 2025 namesto sedanjih 3600 GWh proizvedli do 4700 GWh električne energije letno, ob nižjih količinah lignita pa bo proizvodnja do leta 2054 postopoma padala do končnih 2400 GWh letno. S tem je povezan tudi scenarij postopnega zapiranja Premogovnika Velenje, saj naj bi se leta 2054 končala premogovniška dejavnost v Šaleški dolini.

 

Naložba ima tudi ekološki vidik. Zaradi boljšega izkoristka šestega bloka se bodo močno zmanjšali vplivi prašnih delcev (SO2, NOx, CO in CO2) na okolje, zmanjšala se bo tudi raven hrupa. Skupna moč Teša se bo ob začetku delovanja šestega bloka povečala za 190 MW, s postopnim zapiranjem blokov od ena do štiri pa se bo manjšala.