Priznanih za 435 milijonov evrov terjatev Istrabenzovih upnikov

Okrožno sodišče v Kopru je objavilo seznam terjatev upnikov Istrabenza. Priznanih je za 435 milijona evrov terjatev, za 66 milijonov evrov pa jih je prerekanih.

Objavljeno
15. september 2009 14.24
Sedež Istabenza v Kopru
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Koper - Potem ko so v Istrabenzu v ponedeljek potrdili, da davčna inšpekcija v družbi opravlja redni pregled, je okrožno sodišče v Kopru danes objavilo seznam terjatev upnikov Istrabenza. Priznanih je za 435 milijona evrov terjatev, za 66 milijonov evrov pa jih je prerekanih.

Kot je razvidno iz seznama terjatev, ki ga je prisilni upravitelj Boris Dolamič 10. septembra posredoval na koprsko okrožno sodišče, je največji Istrabenzov upnik banka Bawag z 82,6 milijona evrov prijavljenih terjatev. Sledijo ji Sparkasse, ki je prijavila za 56 milijonov evrov terjatev, Abanka z 41,4 milijona evrov prijavljenih terjatev in Volksbank s 36 milijoni evri prijavljenih terjatev. Unicredit je prijavila za 28,7 milijona evrov navadnih in 14,9 miljona evrov pogojnih terjatev, Hypo Banka za 21,5 navadnih in 24,5 milijona pogojnih terjatev, NKBM pa za 29 milijonov evrov terjatev.

Dolamič je v seznamu kot prerekane med drugim označil pogojne terjatve, ki tudi nimajo glasovalnih pravic. V celoti je prerekana terjatev zavarovalnice Triglav v vrednosti 17,6 milijona evrov, terjatve Factor banke v vrednosti dobrih pet milijonov evrov in terjatve Aktiva naložbe v vrednosti 1,8 milijona evrov.

V ponedeljek se je sestal tudi nadzorni svet Istrabenza, ki se je seznanil z aktivnostmi uprave družbe v zvezi s potekom pogajanj z bankami upnicami in prijavljenimi terjatvami v postopku prisilne poravnave. Iz Istrabenza so potrdili, da se bodo nadzorniki ponovno sestali prihodnji teden.

Iz Istrabenza so v ponedeljek potrdili, da davčna inšpekcija v družbi opravlja redni pregled, kaj natančno inšpektorje zanima in ali v okviru pregleda morda preverjajo tudi verižno prodajo 7,3 odstotka Istrabenza, pa v družbi niso pojasnili. Po pisanju nekaterih medijev naj bi inšpektorji preverjali posle, povezane s povečevanjem lastniških deležev Maksime Holdinga in podjetij iz skupine NFD.