Priznanja slovenski navtični industriji

Slovenska navtična industrija se je z jadrnico elan 340 ponovno dobro odrezala na največji svetovni navtični razstavi, ki v teh dneh poteka v Düsseldorfu.

Objavljeno
22. januar 2007 12.24
Jadrnica Elan 340
Düsseldorf - Na največji svetovni navtični razstavi, ki v teh dneh poteka v Düsseldorfu, se je slovenska navtična industrija ponovno dobro odrezala. Na sobotni podelitvi naslovov evropske jadrnice leta 2007 je namreč v kategoriji do desetih metrov dolžine slavila jadrnica begunjskega proizvajalca plovil in smuči elan 340. V kategorijo 10 do 12 metrov dolžine pa je nagrado odnesla salona 37, ki jo izdelujejo v Splitu, načrte in razvoj zanjo pa so naredili v blejskem Seawayu.

Slovenska navtična podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem in izdelavo plovil, že štiri leta zapored osvajajo naslove najboljših evropskih jadrnic. Tako kot lani sta bila tudi letos kar dva od štirih naslov evropske jadrnice leta povezana s Slovenijo.

Jadrnica elan 340 sodi v novo generacijo hitrih potovalnih bark, ki jih po načrtih Roba Humphreysa izdelujejo v begunjski tovarni. Za salono 37 pa so načrte in razvoj naredili pri Seawayu na Bledu, medtem ko so jo izdelali v AD Plastik Split, katerega solastnik je slovenjgraški Prevent.

V preostalih dveh kategorijah za naslove evropske jadrnice leta sta zmagovalca prišla iz Nemčije in Danske. V kategoriji od 12 do 14 metrov je naslov osvojila nemška jadrnica dehler 44, nad 14 metrov pa danska X-55.